Tagtársaink figyelmébe ajánljuk: Ónos eső és havazás várható – ezekre a vármegyékre adtak ki figyelmeztetést

Fotó Bontovics Máté

Szombat estig hullámzó és mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, így sokfelé várható kiadós csapadék. Holnap az Északi-középhegységben nem esőre, hanem előbb tartós havazásra, majd estétől tartós ónos esőre lehet számítani.

Döntően borult lesz az ég – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az egyre erősödő csapadékzóna napközben északkelet felé halad tovább, amiből döntően eső, a főváros térségében és az északkeleti harmadban havazás valószínű. Az Északi-középhegység és a Dunakanyar térségében vastag hótakaró is kialakulhat.

A halmazállapot-váltás határa a nap során fokozatosan tolódik észak felé, így egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. Legtovább az északi határnál tarthat ki a havazás. A délies szél estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. Késő estére -1 és +9 fok közé enyhül az idő, dél felé számíthatunk egyre magasabb értékekre.

Estére borult marad az ég. A halmazállapot-váltás határa tovább tolódik észak felé, így a havazást – legkésőbb a határnál – mindenhol fagyott eső, ónos eső, végül eső váltja fel, amely továbbra is többfelé várható az országban. A déli, délkeleti megyékben megélénkül, a Viharsarokban megerősödik a déli szél.

A minimum-hőmérséklet -2 és +7 fok között várható, amely már este beáll, ugyanis az éjszaka során fokozatosan enyhül az idő. Dél felé számíthatunk az egyre magasabb értékekre Az Alföldön egy nyugat-kelet irányú sávban jelentős, területi átlagban 20 millimétert meghaladó mennyiségű eső eshet csütörtök éjfélig, de pénteken további tartós, kiadós eső várható.

Csütörtökön délnyugat felől egyre többfelé várható csapadék, az ország nagyobb részén esőre lehet számítani. Azonban a reggeli órákban a Dél-Dunántúlon, majd délelőtt a Dunántúli-középhegység területén előfordulhat átmeneti ónos eső. (Utóbbi magasabban fekvő részein jelentős mennyiség eshet.)

Az ország északkeleti harmadán ugyanakkor havazás lesz a kezdeti csapadékforma, mely délután, este délnyugat felől egyre nagyobb területen fagyott esőbe, ónos esőbe, végül esőbe válthat.

Legtovább az északi, északkeleti határ közelében tarthat ki a havazás. Az Északi-középhegység, Észak-Szabolcs, valamint a Dunakanyar térségében általában 5-15 cm friss hó hullhat, de lokálisan ezt meghaladó mennyiség is összegyűlhet.

A főváros térségében is kialakulhat kora délutánig több centiméteres hótakaró. A délutáni óráktól a főváros (főleg budai hegyekben), majd a Dunakanyar és az Északi-középhegység térségében is egyre nagyobb területen tartós ónos eső váltja fel a havazást, így vastag jégpáncél alakulhat ki. Estig a legtöbb ónos csapadékra a Dunakanyar, valamint Nógrád és a Mátra térségében lehet számítani. Éjszaka egyre északkeletebbre (Borsod irányába) tolódik az ónos csapadékkal érintett terület, ahogy enyhül az idő.

Forrás: hirado.hu