Tagtársaink figyelmébe ajánljuk: Könyv jelent meg a gyepgazdálkodásról

„A VP3-16.1.1-4.1.5-4.2.1-4.2.2-8.1.1-8.2.1-8.3.1-8.5.1-8.5.2-8.6.1-17 kódszámú „Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházás támogatása” pályázati kiíráson a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és a hazai központi költségvetés finanszírozásával konzorciumi formában együttműködve vissza nem térítendő támogatást nyert a Pro Vértes Nonprofit Zrt.; az Ökológiai Kutatóközpont, a PRO TISZATÁJ Nonprofit Kft.; a Zöld Folyosó Közalapítvány és dr. Vécsei László Vilmos.

A projekt K+F+I tevékenysége a vizes vagy vízjárta területeket elárasztó inváziós növények visszaszorításának kutatását szolgálja, különösen az olyan helyeken, amelyek gépekkel nem közelíthetők meg. Az invázív növények legelő állatokkal történő visszaszorításával a folyókat kísérő hullámtereken és a gátakon fosszilis üzemanyag felhasználása nélkül nagy területek megtisztíthatók. Ezzel az árhullámok rövidebb idő alatt tudnak levonulni, lassul a hullámterek hordalékkal történő feltöltődése, ami jelentős mértékben növeli az árvízi biztonságot. Az eljárással elérhető, hogy a jelenleg inváziós növényekkel fertőzött területeken az eredeti állapot visszaálljon. Az intézkedések hatására a biológiai sokféleség növekszik, ami egyúttal az érintett területek természetvédelmi és gazdasági értékének növelését is jelenti. A folyamatban lévő klímaváltozás hatásainak mérséklése elérhető azáltal, hogy a projekt megvalósítása hozzájárul a vizes területek egyre fogyatkozó vízkészleteinek megőrzéséhez, illetve azzal is, hogy mérsékli a fosszilis eredetű üzemanyagok felhasználását és az azzal együtt járó légszennyezést is. Az őshonos állatokkal történő legeltetéssel különleges minőségű – mindenfajta szermaradványtól mentes – szürke marha és bivalyhúst lehet előállítani, amely mint prémium minőségű termék hazai és nemzetközi piacokon magas áron értékesíthető.

A projekt keretében elkészült a „Természetkímélő gyepgazdálkodás II.” című könyv, amely széles körű, gazdagon illusztrált, olvasmányos alapmű mindazok számára, akik meg kívánnak ismerkedni a Kárpát-medence legeltető állattartásának múltjával, jelenével, és jövőképével. A gyakorló állattartók pedig hasznos tanácsokat tartalmazó kézikönyvként forgathatják lapjait.

A munkában résztvevő szakemberek között volt Bodnár Mihály a KPE B-A-Z Vármegyei aktivistája, a NAK SZ-SZ-B Vármegyei szervezetének Állattenyésztési és Beszállítóipari osztályának vezetője.

A kötet iránt érdeklődők a provertes@provertes.hu email címen vehetik fel a kapcsolatot.”

Forrás: Bodnár Mihály