Tagtársaink figyelmébe ajánljuk: Júliustól hiány lesz egy létfontosságú gyógykészítményből

Fotó koronavirus.gov.hu

Júliustól fennakadások lehetnek a lakosság inzulinellátásában – derült ki egy levélből, melyet az egészségügyi államtitkár küldött a magyar háziorvosoknak.

Takács Péter egészségügyét felelős államtitkár levelében az szerepel, hogy a készítmények felírása előtt az orvosoknak célszerű lesz érdeklődniük a közeli gyógyszertáraktól, milyen gyógyszer elérhető, hogy a betegek ki tudják váltani azt. A háttérben feltehetően gyártási gondok, piaci megfontolások állnak – írja a Pénzcentrum.

„2023. július 1-jétől egyes humán inzulint tartalmazó készítmények elérhetősége megváltozik. Figyelemmel arra, hogy a kiadott szakorvosi javaslatok valamennyi humán inzulint tartalmazó készítményre érvényesek (függetlenül attól, hogy a javaslathoz konkrét készítmény is megjelölésre került-e), kérem, hogy a konkrét gyógyszer rendelése előtt kérjen tájékoztatást a közeli gyógyszertártól az elérhető humán inzulin készítményekről” – írta június 26-án kelt levelében az államtitkár a háziorvosoknak. Azt is hozzátette, hogy új szakorvosi javaslatra nincs szükség, az érvényes javaslat alapján bármely gyártó készítménye rendelhető.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) termékhiánylistáján jelenleg három human inzulin hatóanyagú készítmény szerepel hiánycikként, melyeket a Sanofi-Aventis forgalmaz, és 5×3 ml kiszerelésűek előretöltött injekciós tollban.

Az egyik termék esetében gyártási gondok miatt alakult ki hiány, két másik készítmény pedig piaci megfontolás miatt nem kapható a patikákban.

Forrás: infostart.hu

https://infostart.hu/belfold/2023/06/29/juliustol-hiany-lesz-egy-letfontossagu-gyogykeszitmenybol