Tagtársaink figyelmébe ajánljuk: Itt van minden, amit a júniusi választásokról tudni kell

Fotó depositphotos.com

Június 9-én tartják az Európai Parlament magyar tagjainak, továbbá a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, továbbá a nemzetiségi képviselők választását. A szabályok nem azonosak mindhárom választás esetében. Összefoglaljuk a tudnivalókat.

Június 9-én tartják az Európai Parlament (EP) magyar tagjai, továbbá a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek, illetve a nemzetiségi képviselők választását.

Az önkormányzati, a nemzetiségi és az EP-választáson kis mértékben eltérő a szavazásra jogosultak köre, továbbá csak az EP-választáson lehetséges a külképviseleti és levélben történő szavazás, és az átjelentkezés szabályai sem egyeznek a három választás esetében.

Hányan tudnak szavazni?

Az EP magyar tagjainak választásán választójoga van mintegy 7,68 millió, Magyarország területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárnak. Közülük a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint vasárnap reggelig 28 164-en jelezték, hogy a szavazás napján a lakóhelyüktől eltérő, más magyarországi településen kívánnak szavazni.

A magyarországi lakóhellyel rendelkező, de a szavazás napján nem Magyarországon tartózkodó magyar állampolgárok 99 ország 147 magyar külképviseletén adhatják le majd voksukat a magyarországi szavazás napján.

Az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, június 8-án, szombaton lesz a voksolás.

Négy héttel a szavazás előtt 9617-en jelezték, hogy valamelyik külképviseleten voksolnának. Öt évvel ezelőtt a külképviseleti névjegyzékben 20 291-en szerepeltek, közülük 17 749-en el is mentek szavazni.

Választójoga van az EP-választáson az EU más tagállamának magyarországi tartózkodási hellyel rendelkező választópolgárának, amennyiben magyar listára kíván szavazni. A Nemzeti Választási Iroda 130 ezer európai uniós állampolgárt tájékoztatott arról, hogy választójogukat Magyarországon is gyakorolhatják az EP-választáson, közülük már 4105-en jelezték, hogy a magyar listákra voksolnának. Öt évvel ezelőtt 3390-en szerepeltek a névjegyzékben a szavazás napján.

Emellett választási regisztrációt követően szavazhatnak az EP-választáson azok a nagykorú magyar állampolgárok is, akiknek sem Magyarországon, sem az EU más tagállamában nincs lakcímük. Akik már korábban regisztráltak, nem kell ezt megismételniük, regisztrációjuk érvényes erre a választásra is. A Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása szerint jelenleg 126 371 levélben szavazó szerepel a névjegyzékben.

Azok a határon túli magyarok, akiknek uniós tagállamban van a lakhelyük, az ottani EP-listákra szavazhatnak.

Hány magyar képviselő mehet az Európai Parlamentbe?

Magyarország 21 képviselőt küldhet az EP-be, a választáson az ország területe egy választókerületet alkot.

A választáson listákra lehet szavazni, a listaállításhoz legalább húszezer választópolgár ajánlására volt szükség.

A Nemzeti Választási Bizottság tizenegy listát vett nyilvántartásba, a szavazólapon a következő sorrendben szerepelnek a listák:

 1. Megoldás Mozgalom
 2. LMP – Magyarország Zöld Pártja
 3. Demokratikus Koalíció–Magyar Szocialista Párt–Párbeszéd – Zöldek
 4. Második Reformkor Párt
 5. Mindenki Magyarországa Néppárt
 6. Momentum Mozgalom
 7. Fidesz – Magyar Polgári Szövetség–Kereszténydemokrata Néppárt
 8. Jobbik – Konzervatívok
 9. Tisztelet és Szabadság Párt
 10. Magyar Kétfarkú Kutya Párt
 11. Mi Hazánk Mozgalom

A települési választásokat Magyarország 3177 településén tartják.

 

Mit kell tudni az önkormányzati választásokról?

A települési önkormányzati választáson a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok vehetnek részt: szavazhat 7,68 millió magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgár, mintegy 35 ezer menekültként elismert, illetve a huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkező és az Európai Unió más tagországának magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgára, ők mintegy 137 ezren vannak. 

Ellentétben az EP-választás névjegyzékével, ahol kérni kell, ha a magyar listákra kívánnak szavazni, az önkormányzati választás névjegyzékére az EU más tagországának magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárai automatikusan felkerülnek.

Aki a szavazás napján nem a lakóhelyén, hanem a tartózkodási helyén (régi nevén ideiglenes lakcímén) akar élni a választójogával, május 31-én 16 óráig kérheti átjelentkezését.

Az önkormányzati és a nemzetiségi választáson csak az jelentkezhet át, aki a választás kitűzése előtt legalább harminc nappal létesített tartózkodási helyet, és a tartózkodási hely érvényessége legalább a szavazás napjáig tart.

Tízezer lakosnál kisebb településeken úgynevezett egyéni listán választják a képviselő-testület tagjait, míg a tízezer lakosnál nagyobb településeken vegyes választási rendszerben, azaz egyéni választókerületben és kompenzációs listán választják meg a képviselőket. A vármegyei közgyűlések, valamint a Fővárosi Közgyűlés tagjait listán választják.

Az önkormányzati és nemzetiségi választáson indulni szándékozó jelöltek május 6-ig gyűjthettek ajánlásokat. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint a települési önkormányzati választáson 47 954 egyéni jelöltet (főpolgármestert, polgármestert, egyéni választókerületi és egyéni listás jelöltet) vettek nyilvántartásba, a fővárosi, vármegyei és települési kompenzációs listákon 7872 jelölt van.

Mit kell tudni a nemzetiségi választásokról?

Június 9-én lesz a nemzetiségi önkormányzati választás is, ezt a Nemzeti Választási Bizottság tűzte ki.

Az NVB a 13 nemzetiségnek összesen 2722 települési és 68 területi választását tűzte ki, valamint a 13 nemzetiség mindegyike választhat országos önkormányzatot is.

A nemzetiségi választáson azok a magyarországi lakcímmel és magyar állampolgársággal rendelkező választópolgárok szavazhatnak, akik május 31-ig regisztrálják magukat.

A nemzetiségi választásra 13 069 települési egyéni jelöltet vettek nyilvántartásba, a területi és országos listás jelöltekkel együtt összesen 14 675 nemzetiségi jelölt indul.

Az EP, az önkormányzati és a nemzetiségi választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek kampányukhoz

nem kapnak állami támogatást. A kampányra fordítható összeg nincs limitálva.

Forrás: Magyar Nemzet

https://magyarnemzet.hu/belfold/2024/05/itt-van-minden-amit-a-juniusi-valasztasokrol-tudni-kell