Tagtársaink figyelmébe ajánljuk: Halálos veszélyt jelenthet az autósokra az őzek násza

Fotó autopro.hu

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság is felhívta a figyelmet a veszélyre. Ebben az időszakban az őzek úgy futnak, mintha nem lenne holnap.

Július végén indult az egész országban gyakori őzek párzási időszaka. Ez az autózás szempontjából azt jelenti, hogy bizony gyakran megjelennek az állatok az utak mentén, vagy az utakon, főképp erdős-bozótos-cserjés területen. Az állatok veszélyérzete ilyenkor csökken, miként figyelmük is, könnyen kerülhetnek az autók elé – írta Facebook oldalán a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

A megosztott anyagban olvasható, hogy ugyan az őzelütések túlnyomó többségében a vadállat sérül meg és a gépkocsiban anyagi kár keletkezik, de vannak esetek amelyek emberi tragédiával végződnek.

– Ennek oka egyrészt, hogy az elütött vad a szélvédőt áttörve a gépjármű utasterébe csapódik, míg más esetekben a balesetet elkerülni szándékozó autós félre rántja a kormányt, s lehalad az úttestről, vagy összeütközik a szemből érkezővel. A vadbalesetek megelőzésével kapcsolatban a leginkább ajánlható módszer a figyelem, a fokozott óvatosság, s a csökkentett haladási sebesség (különösen akkor, ha az út mentén, néhány száz méteren belül őzeket látunk). A motorkerékpárosok védtelenebbek az autósokhoz képest, ezért a motorosoknak a vadveszélyes útszakaszokon még inkább indokolt az óvatosabb közlekedés. Időnként előfordulhat, hogy a vadvédő kerítés hiányosságai miatt az autópályákon, vagy közvetlenül azok mellett vadállatokat látunk. Ilyen esetben indokolt a lassítás még akkor is, ha közvetlen veszély nem tapasztalható. Az autópályára tévedt vadállatok a kerítéstől nem tudnak a veszélyes zónából kihaladni és így a gépjárművek közé rohanhatnak. A vadászok tanácsai szerint, ha őzet látunk átszaladni az úton, számíthatunk rá, hogy másik is követi, így mindenképp lassítsunk, dudáljunk. Amennyiben az autó elé ugrik, az egyetlen megoldás a vészfékezés! Emiatt ügyeljünk a követési távolságra is, mert az előttünk haladó autó elé is ugorhat őz. Semmiképp se rántsuk félre a kormányt, ne próbáljuk kikerülni az állatot, mivel ez nagyobb kárt okozó balesetveszélyes helyzethez vezethet– írta az Országos Balesetimegelőzési Bizottság honlapján.

Forrás: heol.huhttps://www.heol.hu/helyi-kozelet/2023/07/halalos-veszelyt-jelenthet-az-autosokra-az-ozek-nasza