Tagtársaink figyelmébe ajánljuk: Az összeírói szakasszal folytatódik a KSH mezőgazdasági összeírása

Fotó: iropult.hu

Összeírói szakasszal folytatja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az Agrárium 2023 elnevezésű mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírást. Az online szakasz végeztével kérdezőbiztosok keresik fel azokat az egyéni gazdaságokat, amelyek nem éltek az online kitöltés lehetőségével, és tableten rögzítik az adatokat. Az összeírók egyedi azonosítóigazolvánnyal rendelkeznek, amelyet az adatfelvétel kezdete előtt felmutatnak. A kérdőív kitöltése a gazdaságok méretétől függően átlagosan fél órát vesz igénybe, a gyűjtött adatok pedig az ágazatot érintő szakpolitikai döntések megalapozásában segítenek. Az adatokat a KSH bizalmasan kezeli, azokat kizárólag statisztikai célokra használja fel, és csak összesített formában teszi közzé.

A KSH az Agrárium 2023 összeírást országszerte mintegy 74 ezer egyéni gazdaság és 11 ezer gazdasági szervezet bevonásával hajtja végre. Az összeírók az ország 941 településén keresik majd fel azokat az egyéni gazdaságokat, amelyek a megadott határidőig nem éltek az online kitöltés lehetőségével. Az összeírás teljes mértékben elektronikus, az adatfelvételt az összeírók tableten végzik. A kérdezőbiztosok az adatfelvétel kezdete előtt felmutatják egyedi azonosítóigazolványukat, ugyanakkor az adatszolgáltatók kérhetik a személyi igazolvány bemutatását is. Sikertelen kapcsolatfelvétel esetén az összeírók értesítést hagynak a helyszínen telefonos elérhetőségükkel, amelyen rendelkezésre állnak időpont-egyeztetés céljából.

Az adatgyűjtés célja, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, illetve pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, az EU és a gazdálkodók számára. Ehhez a kérdőív kitöltői nagyban hozzájárulnak részvételükkel és a pontos adatszolgáltatással. Az adatgyűjtés kiterjed a földhasználat művelési ágak szerinti jellemzőire, az állatállományra, a munkaerőre és a generációváltásra. Idén az összeírók megkérdezik a gazdálkodókat az öntözésről, a talajművelési módszerekről, a mezőgazdasági gépekről és berendezésekről, valamint a gyümölcsösültetvényekről is.

Az adatgyűjtés az Európai Unió tagállamaiban kötelező.

A pontos adatszolgáltatás nagyon fontos annak érdekében, hogy a mezőgazdasági tevékenységet végzők és érdekképviseleteik, továbbá a kormányzati szakpolitikusok – a gazdálkodók érdekeit szem előtt tartva, jó minőségű adatok alapján – megfelelően tudják meghozni a döntéseiket. Az adatszolgáltatói terhek csökkentése érdekében a KSH a biogazdálkodásra és a vidékfejlesztési támogatásra vonatkozó információkat adminisztratív adatbázisokból veszi át, így azok nem jelennek meg a kérdőívben.

Az adatgyűjtés nem terjed ki a személyes adatokra. Egyéni vállalkozó és őstermelő esetén a név és a lakcím azonban rögzítésre kerül, ahogyan a kapcsolattartásra megadott adatok (telefonszám, e-mail-cím) is, ha azok kifejezetten természetes személyhez kötődnek. Az adatszolgáltatásba bevont gazdálkodók számára a pontos és hiteles válaszadás kötelező. Az adatokat a hivatal bizalmasan kezeli, azokat kizárólag statisztikai célokra használja fel, és csak összesített formában teszi közzé.

A KSH kéri az adatszolgáltatókat, hogy segítsék az összeírók munkáját!

További információért, kérjük, keresse fel a https://www.ksh.hu/agrarcenzusok_gszo honlapot! Amennyiben kérdése van az összeírással kapcsolatban, elküldheti e-mailben az agrarstatisztika@ksh.hu címre.

Forrás: hirtv.hu

https://hirtv.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/az-osszeiroi-szakasszal-folytatodik-a-ksh-mezogazdasagi-osszeirasa-2568482?utm_source=feed&utm_medium=rss