Tagtársaink figyelmébe ajánljuk: Aki ittasan vezet saját, illetve mások életét, testi épségét is veszélyezteti

Fotó: shutterstock

Az őszi időszakban megszaporodnak a borfogyasztással egybekötött programok. Számos bornap és szüreti rendezvény is zajlik ilyenkor a baranyai térségben. A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri, hogy az alkoholfogyasztást követően ne üljünk volán mögé, mert az ittas vezetés kiemelt baleseti kockázati tényező.

A rendőrség kéri, hogy alkoholfogyasztást követően a gyalogos vagy tömegközlekedést válasszák a szeszes italt fogyasztók, vagy legyen a társaságban egy olyan sofőr, aki nem fogyaszt alkoholt.

Amellett, hogy jogsértést követ el az, aki ittasan vagy bódult állapotban járművet vezet, túlzott kockázatot is vállal, és ezzel saját, illetve mások életét, testi épségét is veszélyezteti. 

Még augusztus 31-én tettünk közzé egy cikket, amelyben leírtuk, hogy a statisztikák szerint Európában átlagosan tízóránként követel emberéletet az ittas vezetés, ez a második leggyakoribb közlekedési baleset halálok.  

Az Európai Unióban jelenleg négy országban, Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában és Magyarországon van érvényben a zéró tolerancia. Hazánkban az ittas állapotban elkövetett személyi sérüléssel járó balesetek száma évek óta csökken, a KSH 2023. májusi adatsora szerint a tavalyi év volt a legkedvezőbb.

Mindezek ellenére azonban előfordul olyan, hogy valaki ittasan ül volán mögé. Még májusban adtunk számot arról, hogy május 15-én éjjel egy Audi kombi ütközött egy ház falának Pécsett a Lyceum utca és a Perczel Mór utca sarkánál. Tudomásunk szerint a sofőr akkor ittasan ült a volán mögé, és vélhetően emiatt vesztette el a jármű felett az irányítást.

A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság már nem egyszer felhívta a járművezetők figyelmét, hogy már kismértékű alkoholfogyasztást követően is az alábbi veszélyhelyzetek léphetnek fel a vezetés során:

  • Aki alkohol fogyasztását követően vezet, annak szűkül a látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket. A látás megromlása általában nem tudatosul, ezért különösen veszélyes. Az ittas járművezető azt hiszi, hogy a látása tökéletes, és ennek megfelelően vezet.
  • A mozgásai pontatlanabbá válnak. Vezetés közben nagy szükség van a mozgások pontos irányítására, a kéz- és lábmozgások összerendezésére. Alkohol hatása alatt a gépkocsik vezetői nem érzékelik időben a jármű kismértékű oldalirányú kitéréseit, a megfelelő kormánykorrekciót késve hajtják végre, ennek következtében a járművet nem tudják egyenesen tartani az úton.
  • Alkohol hatására a döntési idő meghosszabbodik, a hibás döntések száma növekszik. Csökken a felelősségérzet és az önkontroll.
  • Nem árt tudni, hogy az ittas vezetés következményeként a rendőrök egyes esetekben a gépjárművezetői engedélyt bevonhatják, illetve az ittas sofőr ellen akár büntetőeljárás is indulhat. 

Forrás: bama.hu

https://www.bama.hu/helyi-kek-hirek/2023/09/aki-ittasan-vezet-sajat-illetve-masok-eletet-testi-epseget-is-veszelyezteti