Tagtársaink figyelmébe ajánljuk: A klímát rendszeresen tisztítani kell /Amit klímahasználat előtt tudni érdemes

Illusztráció getty images

Itt a nyár, melegedik az idő és egyre többször használunk klíma berendezéseket a benti hőmérséklet csökkentésére. Ám a nem megfelelő használat során egészségügyi problémák is felléphetnek.

A náthától az ízületi problémákon át az atípusos tüdőgyulladásig számos betegséget okozhat a nem megfelelően karbantartott és beállított klíma. Egy zárt rendszerű szellőztető berendezést minimum fél évente, de ajánlott akár negyedévente is átvizsgáltatni a szakemberrel. Enélkül allergének, gombák kerülhetnek a készülékből a levegőbe és súlyos megbetegedéseket okozhatnak.

A túlzott használat helyett helyesebb, ha a kinti hőmérséklethez képest csak 6-8 fokkal állítjuk hűvösebbre a berendezést. 

Domokos Csaba, békési klímaszerelő elmondása alapján manapság már széles körben alkalmaz légkondicionáló berendezéseket a lakosság. A szakember szerint általánosan fellépő probléma a házilag elvégezni próbált, de nem megfelelő tisztítási folyamat, melyből kimarad a teljeskőrű és alaposan elvégzett fertőtlenítés, ami akár egészségügyi problémákhoz is vezethet. 

Ezekről és az egyéb fellépő panaszokról dr. Sonkoly Iván háziorvostól tudtunk meg többet, aki a felsőlégúti megbetegedésekre és az ízületi fájdalmakra hívta fel figyelmünket. Ahogy kifejtetette: az ésszerű használat a célravezető, hiszen annak hiányában csak felesleges kellemetlenséget okozunk saját magunknak.

Forrás: behir.hu

https://behir.hu/amit-klima-hasznalat-elott-tudni-erdemes