Tagtársaim figyelem! Figyelmeztet a magyar háziorvos: itt a covid új variánsa, a Kraken

Fotó: Shutterstock

Dr. Mangó Gabriella háziorvos segít a Ripost olvasóinak eligazodni a jelenlegi járványhelyzetben.

Ha nem lenne elég az influenzaszezon és az RSV vírus, még a koronavírus sem tűnt el teljesen, sőt: van, ahol már egy új variáns, a Kraken is feltűnt. Jelenleg tridémia van, azaz három vírus szedi áldozatait, ezek tünetei pedig nagyon hasonlóak egymáshoz, így nehéz megkülönböztetni, melyiket is kaptuk el. Dr. Mangó Gabriella háziorvos segít a Ripost olvasóinak eligazodni a jelenlegi járványhelyzetben: 

Jelenleg a felső légúti megbetegedők között 30% körül van a Covid-érintettség

– árulta el lapunknak dr. Mangó Gabriella háziorvos, aki hozzátette: nagyon nehéz megkülönböztetni a másik két jelenlévő vírustól, az RSV-től és az influenzától. Sokszor a teszt sem mutatja ki, ha valaki pozitív. Ez attól függ, hogy oltott-e a beteg, és mennyi az ellenanyag a szervezetében. 

„A Covid fontos tünete, amit gyakran elfelejtenek, hogy éjszakai izzadást, álmatlanságot okozhat, vérnyomásbetegek esetén pedig megbolygathatja a vérnyomást is” – utalt néhány egyedülálló tünetre a háziorvos.

A magasabb számú felső légúti megbetegedés és az emelkedő koronavírus esetszám betudható az enyhe időjárásnak, ami nem pusztítja el a kórokozókat, illetve annak is, hogy járványügyi korlátozások híján, az emberek nem tartják be az általános szabályokat. 

Érdemes lenne továbbra is távolságot tartani az előttünk állóktól, ha társaságba vagy esetleg bevásárolni megyünk és újra elővenni a maszkot, hazaérve pedig kézfertőtlenítőt használni. Ezeket szabályozás nélkül is be kellene tartanunk, a saját egészségünk érdekében, de sajnos nem tesszük 

– mondta a háziorvos, aki kiemelte, hogy száraz felületen a koronavírus több időt bír ki, mint az influenza, így ez még veszélyesebb lehet például, ha egymás után használjuk a bevásárlókosarat, vagy csak köhögünk egyet a boltban. 

Senki sincs teljes biztonságban

A doktornő szerint alapvetően elegendő a három oltás, de azok számára érdemes beadatni a negyediket is, akik elmúltak 70 évesek és több, mint egy éve kapták az utolsó vakcinát, vagy immundeficitben szenvednek. 

A fiatalabbaknak ugyanúgy vigyázniuk kell magukra, mert a folyamatos mutálódása miatt még mindig veszélyes lehet a vírus.

– árulta el a szakember, aki kiemelte: a jelenlegi influenzaszezon alatt nem javasolt oltakozni, mert nem tudhatja az illető, hogy nem lappang-e benne az influenzavírus, amire veszélyes ráoltani. 

„Ha valaki mégis most szeretné felvenni a koronavírus elleni vakcinát, az az oltás előtt és után is maradjon otthon, elszeparáltan két hétig, hogy ne kaphasson el semmilyen egyéb vírust” – tette hozzá a háziorvos. 

Jobb elővigyázatosnak lenni

Dr. Mangó Gabriella elmondta: ha valaki felső légúti tüneteket tapasztal, mindenképpen maradjon egy hetet otthon és tájékoztassa hogylétéről a háziorvosát. Ha be is megy vizsgálatra, lehetőleg kerülje el a többi beteget, hiszen nem tudhatja, nem koronavírus lappang-e benne, amit továbbadhat másoknak. 

Javasolnám, hogy legyen minden háztartásban egy oxigénszint mérő, ami akár életet is menthet. Ha 90 alá megy az oxigénszintünk – és nem vagyunk krónikus tüdőbetegek – akkor azonnal hívjuk ki a mentőt.

– mondta a doktornő a Ripostnak. 

Forrás: ripost.hu

https://ripost.hu/insider/2023/01/figyelmeztet-a-magyar-haziorvos-itt-a-covid-uj-variansa?utm_source=hirkereso%3Fxml_output_generate_by_type%3Dhirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator