Szülői Hang közvéleménykutatása: A szülők többsége szerint nem elégségesek az intézkedések / Az Emmi cáfolja a szervezet állításait

Fotó femina.hu

A Polgári Kisgazdák értik, hogy nyomós érdekek fűződnek ahhoz, hogy az iskolák nyitva maradjanak és így mindkét szülő dolgozni tudjon. Ez arról szól, hogy a gazdaságnak működnie kell. Legalább ilyen fontos szempont azonban, hogy egyre nagyobb elégedetlenséget, bizonytalanságot szül az, hogy a nagyszülők – akiknek az egészségügyi ajánlás szerint találkozni sem ajánlatos az unokákkal – az iskolai nap bejezése után kötelező programmá vált a gyermekekről való gondoskodás. A döntéshozók figyelmébe ajánljuk, hogy rövidesen következik a téli szünet, így most lenne a legkedvezőbb a jelen időpont és a téli szünet között az otthoni oktatásra átállni. Ez nem okozna jelentős gazdasági veszteséget, viszont a családokon belül az egyik szülő otthonmaradásával nagyobb biztonság teremthető. (kpe)

Tízezer szülő véleményét gyűjtötte össze a járvány elleni iskolai védekezésről, az oktatás jelenlegi rendjéről és a távoktatásra való esetleges átállásról a Szülői Hang nevű érdekvédelmi szervezet – írja a 444.hu. Online felmérésük szerint a válaszadók 90 százaléka jelezte a jelenleg érvényes járványügyi intézkedések valamelyikéről, hogy az szerinte nem működőképes. Az azonban nem egyértelmű, hogy a szülők a távoktatásra való szélesebb körű átállást szeretnék: a megkérdezettek 59 százaléka tartaná ezt szükséges lépésnek. Az ATV Híradó kérdésére az Emmi úgy reagált, hogy az objektív tények és a reprezentatív felmérések pont az ellenkezőjét bizonyítják annak, mint amit a Szülői Hang állít, miszerint az iskolákban nem elégségesek az intézkedések. “A csütörtöki napon az óvodák mintegy 2,8 százalékában, az iskolák mindössze 0,22 százalék van rendkívüli szünet. Tantermen kívüli, digitális munkarend az iskolák 2,5 százalékát érinti. Mindez azt bizonyítja, hogy a szigorú járványügyi szabályok működnek” – húzták alá.

Az általános iskolákban, különösen alsótagozaton nem várható változás, marad a személyes oktatási rend, a fertőzöttebb területen lévő középiskoláknál viszont lehet, hogy lesz olyan időszak, mikor át kell állni digitális, vagy vegyes tanrendre – mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke a Kossuth Rádió csütörtök reggeli műsorában. Felhívta a figyelmet, hogy hiába ígérte meg Kásler Miklós miniszter, továbbra sem rendeződött a koronavírusos tanárok táppénzének ügye. Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az ATV Egyenes Beszédben ó elmondta: sok panasz érkezik hozzájuk, hogy a covidos tanárok az ígéretek ellenére sem jutnak százszázalékos táppénzhez. Meglátásuk szerint, ha csak egy covidos is megjelenik az iskolában, azonnal be kellene zárni az intézményt legalább tíz napra. Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének alelnöke szerint két hétre be kell zárni az iskolákat, és csak tesztelés után szabad visszaengedni a diákokat és a pedagógusokat a tantermekbe – írja az Index.

A DK arra szólította fel a kormányt, hogy ingyenesen teszteltesse le koronavírusra valamennyi iskola, óvoda és bölcsőde összes dolgozóját. Barkóczi Balázs, a párt szóvivője csütörtöki, online sajtótájékoztatóján azt is követelte, hogy a kabinet tegye lehetővé, hogy a szülők és a diákok minden iskolai fertőzésről értesüljenek. Az MSZP Országos Elnöksége úgy döntött, hogy a párt saját szolidaritási alapjából elsőként a pártok közül egymillió forintot utal át a Fővárosi Önkormányzat járványkezelésre létrehozott alszámlájára, így támogatva a fővárosi tanárok és iskolai dolgozók koronavírus-tesztelését – mondta el Tüttő Kata főpolgármester-helyettes az M1 szerint.

MTI, HVG.HU, 444.HU, ATV.HU, M1 HÍRADÓ, INDEX.HU