Sztrájkot hirdetett a közalkalmazottak szakszervezete

Fotó: Bodnár Csaba/Vidék.MA
Szerdától háromnapos önkormányzati sztrájkot hirdetett a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) – jelentette be az érdekképviselet elnöke szerdán. 

 

A Belügyminisztérium épülete előtt megtartott sajtótájékoztatón Boros Péterné hangsúlyozta: minderre azt követően kerül sor, hogy a belügyminiszter nem volt hajlandó érdemi párbeszédre a szakszervezettel és közölte, hogy egyik követelésüket sem tartja tárgyalási alapnak.

Fő követelésük, az önkormányzatok költségvetési finanszírozásának rendezése, illetve azon kiadások megtérítése, amit az önkormányzatok a járvány elleni védekezésre fordítottak a kormány rendeletei alapján – jelezte.
„Összesen hat követelést fogalmaztunk meg, amelyek között szerepel az illetményemelés is, valamint kérjük, hogy a nyugdíjas is dolgozhasson a közszférában a nyugdíja megtartása mellett” – nyilatkozta a Blikknek Boros Péterné. Hozzátette: „Kaptam egy levelet Pintér Sándor belügyminisztertől, aki azt kérte, hogy a járvány alatt ne akarjunk feszültséget gerjeszteni és nem tartják szükségesnek a tárgyalást.

„Szerintünk ők gerjesztik a feszültséget, ám kötelesek tárgyalni.” A DK budapesti polgármestereinek és főpolgármester-helyettesének közös közleménye szerint
elkezdődött az önkormányzati sztrájk a kormányzati megszorítások ellen, amelyhez a DK-s kerületek is csatlakoztak.
Az MSZP szerint az önkormányzatokat és a dolgozókat minden lehetséges módon támogatni kell, ezért egyetértenek a szakszervezetekkel, általános bérrendezésre, kiszámíthatóságon és tisztességes fizetéseken alapuló köztisztviselői életpályamodell bevezetésére van szükség – írta közleményében Komjáthi Imre, a párt alelnöke.

MTI, ATV.HU, MANDINER.HU, BLIKK.HU, 2020.09.02., NÉPSZAVA, 4. O., 2020.09.03.