Szorosabbra fűzte az együttműködését a zalai iskola és a kapcai művelődési egyesület

Fotó Gyuricza Ferenc

Együttműködési megállapodás megkötésével erősítette meg eddigi partnerkapcsolatát a zalakomári Somssits Antal Általános Iskola és a kapcai József Attila Művelődési Egyesület. A dokumentumot szombaton írták alá a magyar kultúra napjára rendezett kapcai ünnepségen.

Az okiratot Szakáll Tibor intézményvezető és Herzenjak Mária, a művelődési egyesület elnöke látta el kézjegyével. A megállapodásban egymás rendezvényeiről való tájékoztatásról, azok látogatásáról, a kölcsönös szereplésről, a Muravidék és az anyaország népi, nemzeti hagyományainak megismeréséről és gondozásáról, a közös pályázatokról esik szó. Ennek jegyében a magyar kultúra napi ünnepi műsorban a zalakomári iskola szavalói is közreműködtek.

A megállapodás megkötése és az ünnepi műsor megtartása előtt a résztvevők megkoszorúzták a magyar kultúra jeles képviselői tiszteletére emelt kopjafát, amelyet Horváth Ottó zalabaksai polgármester készített. A koszorúzásnál dr. Földes Gyula lendvai magyar főkonzul mondott beszédet, aki a Himnusz keletkezésének körülményei mellett arról is szólt, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én befejezett költeménye – amelyet Erkel Ferenc zenésített meg – a magyarság számára magától értetődő természetességgel vált nemzeti jelképpé, s csak a rendszerváltás hajnalán, 1989. október 23-án foglalták törvénybe himnusszá válását.

(zaol.hu, Gyuricza Ferenc)