Szőlőtörköly-alapú gyógyszer mentheti meg az állattenyésztőket

fotó Cefrekirályok Facebook oldal

Antibiotikumok kiváltását célzó projekten dolgozik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Genetika és Biotechnológiai Intézet egy nemzetközi konzorcium tagjaként.

Az eljárás kidolgozására indított NeoGiANT nevű projekt 9,3 millió eurós (körülbelül 3,4 milliárd forint) költségéhez az Európai Bizottság majdnem 8,4 millió euróval (több mint 3 milliárd forint) járul hozzá – közölte a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Genetika és Biotechnológiai Intézet (MATE GBI) Mikrobiológia és Alkalmazott Biotechnológia Tanszéke az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a szőlőtörkölyből kinyerhető polifenolok felhasználásával antibiotikumokat és szintetikus vegyületeket válthatnak ki, így mellékhatásoktól mentesen gyógyíthatók a szarvasmarha-, sertés- és baromfi-tenyésztésben, valamint az akvakultúrában jelentkező egyes betegségek.

Az eljárás előnyeként említették, hogy élelmiszeripari hulladékot hasznosít káros vegyszerek nélkül, energiahatékony módon. Végeredményben tehát – mint írták – elősegítheti a fenntartható élelmiszer-előállítást, a NeoGiANT tehát az erőforrás- és klímatudatos termeléshez is hozzájárulhat.

Az Európai Bizottság honlapja szerint az együttműködés 8 európai országból és Argentínából 20 résztvevőre terjed ki. A 2025 szeptemberéig tartó projekt koordinátora a spanyolországi Santiago de Compostela egyeteme.

Forrás: MTI, agroinform.hu