Szőlészek, borászok: figyelem!

Fotó: Sokszínű vidék

A szőlő-bor ágazat átlátható és fenntartható működésének elősegítése, valamint a fejlesztésének megalapozása érdekében hoz új törvényt az Országgyűlés.

A tervezet 25 pontos felsorolással kezdődik, mely értelmező rendelkezésként felsorolja a főbb törvényi fogalmakat az árutermelő szőlőültetvénytől a Pincekönyvön át a földrajzi jelzésig.

Megtudhatjuk, hogy hol és kinek az engedélyére van szükség, az milyen feltételek mellett kapható meg?

Nem elhanyagolható, hogy aki nekikezd a szőlőtermelésnek, nem hagyhat fel minden szó nélkül azzal, ehhez is engedély kell, mert különben bírság, kivágatás történhet!

Közfogyasztásra szánt borászati termék előállítása, kiszerelése csak a borászati hatóság üzemengedélyével rendelkező borászati üzemben folytatható.

A forgalomba hozatalhoz a hegybíró által kiadott végső származási bizonyítvány is szükséges – mások mellett.

A szabályok megtartása azért is fontos, mert akár öt éves eltiltást is kaphat, aki nem megfelelően jár el!

A törvény – kiemelt jelentősége miatt- külön fejezetben foglalkozik a Tokaji borvidékre vonatkozó különleges szabályokkal.

Tokaji borkülönlegességként elismert bortípusok:

– Tokaji máslás

– Tokaji fordítás

– Tokaji szamorodni

– Tokaji aszú

– Tokaji eszencia.

A teljes borágazatra nézve a miniszter ePincekönyv rendszert hoz létre, mely a törvényben előírt adatokat tartalmazza, nyilvántartja.

Gazdasági aktát is kell vezetni, mely közhiteles nyilvántartás.

Az ellenőrzés, bírságolás meghatározott – elég szigorú – rend szerint történik majd.

A Kormány 21+4 pontos felsorolás szerint kap felhatalmazást a végrehajtási rendeletek megalkotására, míg a miniszter ilyen jogosítványait 13 pont tartalmazza.

Hosszan lehetne sorolni az uniós jogszabályokat, melyek – egyebek mellett – indokolták az új törvényt. Ezek egyike az elektronikus ügyintézés, nyilvántartás megteremtése ezen a területen is. Így a teljes folyamat követhető és ellenőrizhető lesz.

A hegybíró vezeti majd a gazdasági aktát, ezek összessége alkotja a szőlőkatesztert, melynek vezetése uniós előírás.

A szükséges mértékben módosul a hegyközségekről és a jövedéki adóról szóló törvény is.

Úgy gondolom, hogy minden magyar embernek, de főként a Polgári Kisgazdáknak fontos kérdés a szőlőtermelés és a jó bor. Ezért alaposan át kell tanulmányozni, majd pedig be kell tartani az új törvényi szabályozást!

 

Dr. Bakos Zoltán