Szójabab: a vártnál jobbak a betakarítási adatok

Fotó: Shutterstock

Chicagóban a búza 0,6 százalékkal drágult, a kukorica ára 1,3 százalékkal csökkent, a szójabab pedig 1,4 százalékkal került kevesebbe. A repce árjegyzése is csökkent, méghozzá 0,3 százalékkal. Európában is vegyes volt a hangulat, a takarmánybúza ugyan drágult, de a kukorica kurzusa stagnált, a repce és a malmi búza olcsóbb lett a nap végére.

Az amerikai kukorica- és szójabab árak több mint egy hetes mélypontra csökkentek, a befektetők realizálták a legutóbbi emelkedésből származó nyereséget – kommentálták a kereskedők a csütörtöki napot.

“Úgy tűnik, hogy a gabonapiacra az van leginkább hatással, hogy felgyorsul a 2020-as betakarítás, a termésjelentések, különösen a szójabab esetében tagadhatatlanul azt mutatják, hogy a vártnál jobb számokat kapnak a piaci szereplők” – közölte Matt Zeller, a StoneX piaci információs cég igazgatója feljegyzésében.

A Kínába irányuló exportértékesítések és az amerikai növények időjárás miatti káreseményei aggodalomra adnak okot. A búza kereskedésére nagy hatással van, hogy az amerikai dollár árfolyama két hónapos csúcs körül konszolidálódott. Ez a búzát drágábbá teszi a tengerentúli vásárlók számára.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) heti jelentése szerint a kukorica exportértékesítése 2,139 millió tonna, a szójabab exportértékesítése pedig 3,195 millió tonna volt. Mindkettő felülmúlta a piaci várakozásokat.

Viszont az USDA a napi jelentésében nem közölt új szójabab-ügyletet kínai irányba, 14 egymást követő kereskedési napot követően szakadt meg a sorozat.

A párizsi árutőzsdén sem volt határozott iránya a kereskedésnek. A malmi búza és a repce árjegyzése csökkent, a kukorica stagnált, de a takarmánybúza drágább lett. Egy tonna malmi búzáért 192,25 eurót adtak a decemberi határidőre, ez 1,75 eurós árcsökkenést jelentett 44 358 üzletkötés mellett. Márciusra 1,25 eurós mínusz után alakult ki a szintén 192,25 euró/tonnás árszint, erre a határidőre 13 791 kontraktust kötöttek a parketten. A kukorica ára a 172 euró/tonnás szinten stagnált. A repce tonnánkénti ára 5,5 euróval a 380,75 eurós szintig csökkent. A takarmánybúza piacán viszont a vevők domináltak. A 181,5 euró/tonnás ár 1,5 eurós plusz után alakult ki.

Forrás: Agrofórum Online, Gadóc György