Szociális bérlakások az újrakezdésért

Fotó: Tóth Áron

Hanó Miklós a KPE Békés megyei elnöke tájékoztat arról, hogy jól működik a hajléktalanok újrakezdése Békéscsabán. (kpe)

A hajléktalanokat segítik vissza a többségi társadalomba azzal a ma már sikeres programmal, amely 2012-ben egy hagyatéknak és a békéscsabai önkormányzat szociális érzékenységének köszönhetően indult el. A projektben meghatározott Békési úti ingatlanokba kizárólag fedélnélküliek költözhetnek. Jelenleg tizennégyen élnek ezekben a szociális bérlakásokban.

Van, aki párjával néhány hónapja költözött a Békési út 24 szám alatt található szociális bérlakások egyikébe. De olyan lakós is van, aki négy éve kapta meg ezt a lehetőséget. A kliensek a hajléktalanok átmeneti szállásáról érkeznek a bérlakásokba. A biztos lakhatásnak köszönhetően a legtöbben néhány hónap alatt el tudnak helyezkedni, ami fontos szempont, ugyanis az ellátottakkal szemben támasztott egyik legfontosabb feltétel, hogy rendelkezzenek valamiféle fix jövedelemmel. Erre azért van szükség, mert egy kedvezményes, 15300 forintos havi bérleti díjat kell fizetniük.

Fotó: Tóth Áron

– További feltétel, hogy rendelkezzenek együttműködési szándékkal és jövőorientáltsággal is. Intézményünk nem határozza meg, hogy meddig lakhatnak itt, hiszen ez mindenkinél egyedi: vannak, akik néhány hónap alatt továbbléptek és visszakerültek a hétköznapi életbe. Több egykori ellátottunk talált munkát vagy talált vissza a családjához – emelte ki Varga Éva. A Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője hozzátette: a kliensek hetente több alkalommal segítőbeszélgetéseken is részt vehetnek.

Az itt lakók rendezik, szépítik környezetüket, de az intézmény is segít nekik, így például tavasszal szeretnék kicserélni mindegyik bérlakás nyílászáróit.

Forrás: behir.hu, Zámbori Eszter