Szlovák-magyar együttműködés: KAP, zöldség-gyümölcs, tudásátadás, kutatás

Fotó pixabay.com

A zöldség-gyümölcs termelői szervezetekkel kapcsolatos tapasztalatok megosztásáról, valamint a Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Tervről tárgyaltak a felek a szlovák-magyar államtitkári találkozón, amelyen az Agrárminisztériumot Juhász Anikó helyettes államtitkár képviselte.

Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Csornán fogadta szlovák partnerét, Martin Kováč agrárállamtitkárt és küldöttségét.

Tudásátadás és kutatás

A tárgyalások során a felek hangsúlyozták a V4-es együttműködés fontosságát, és megerősítették azt a szándékukat, hogy szorosan együttműködnek az új Közös Agrárpolitika végrehajtását szolgáló stratégiai terveik kidolgozásában és azoknak a Bizottsággal való elfogadtatásában.

Súlyponti elemként emelték ki a tudásátadásban és kutatásban való együttműködés fontosságát, valamint a BIOEAST-kezdeményezésben végzett közös munkát.

Juhász Anikó tájékoztatást adott a szlovák félnek a magyar stratégiai terv elfogadtatásának helyzetéről. Annak érdekében, hogy a felek az erőfeszítéseiket megfelelő módon hangolhassák össze.

Termelői szervezetek – tapasztalatok

A megbeszélés napirendjén a zöldség-gyümölcs termelői szervezetekkel kapcsolatos tapasztalatok megosztása is szerepelt. A magyar fél bemutatta a termelői szervezetek jellemzőit és a hazai szabályozás sajátosságait. Az 53 szervezet éves zöldség-, illetve gyümölcsforgalma 74 milliárd forint körül alakul, ami két és félszerese a 14 évvel ezelőttinek. Ugyanakkor a szervezetekben részt vevő termelők száma az akkorinak csupán harmada.

A termelői szervezetekben való részvétel fontos előnye, hogy az uniós támogatás mellett nemzeti forrásból is kapnak támogatást. Ez meghaladja az általuk forgalmazott zöldség-gyümölcs értékének 14 százalékát. 

Aktív eszmecsere alakult ki az oktatásról és a tudásátadásról, amelyek elősegítik a termelői szervezetek hatékonyabb működését.

Fontos lehet továbbá az adminisztrációs terhek csökkentése és az ellenőrzési rendszer egyszerűsítése, kiszámíthatóságának növelése. A felek megállapodtak az együttműködés folytatásában és a közvetlen kapcsolatok fontosságában a megbeszélések során érintett új témakörökben is.

Forrás: Agrárminisztérium, Sajtóiroda, magro.hu