Szlovák lap: Debrecenben tiltakoznak az akkumulátorgyár ellen, Szlovákiában küzdenek érte

Forrás: MTI/Marjai János

A szlovákiai Nagysurány és az állam mindent megtesz azért, hogy a hatalmas beruházás megvalósuljon. Nem így nálunk.

A Volkswagen Nagysurány közelében autóakkumulátor-gyárat létesíthet, amely közel 5 ezer embernekadna munkát, írja a Denník N szlovák liberális portál. Szerintük a város, a megye és az állam mindent megtesz azért, hogy ez a hatalmas beruházás megvalósuljon, miközben Magyarországon népszavazást kezdeményeztek arról, hogy csak ott épülhessen akkumulátorgyár, ahol a helyi lakosság beleegyezik. Leszögezik: Magyarországon korántsem egyértelmű az akkumulátorgyárak támogatottsága.

Orbán Viktor kormányának ambíciója, hogy az országot „akkumulátor-nagyhatalommá” tegye, és a kínai CATL cég 7,3 milliárd eurós beruházással hatalmas gyárat építene Debrecenben, írják. Hozzáteszik: az emberek azonban tiltakoznak ez ellen, mivel azakkumulátorok gyártása sok vizet fogyaszt, és ezért hatással van a környezetre. Több ellenzéki párt ezért helyi és országos népszavazást kezdeményezett. Mi tesszük hozzá: pár éve még semmi gondja nem volt az ellenzéknek az akkugyárakkal, sőt!

A szlovák kormány egyébként szinte szó szerint ugyanúgy érvel az új ipari park mellett, mint a magyar:

közvetlen és közvetett munkahelyteremtés, a lakhatás minőségének javítása, a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, regionális fejlődés. A magyarországi akkumulátorgyárak bővülésével és a velük kapcsolatos botrányokkal párhuzamosan a magyar médiában elemzések tucatjai jelentek meg az iparág jelenlegi helyzetéről, jövőjéről és a természetre gyakorolt negatív hatásairól.

A cikkek egyik legfontosabb állítása az, hogy bár a távol-keleti befektetők Magyarországra vonzása jelentős előnyhöz juttatta Budapestet a kontinensen gyorsan fejlődő és az EU által különösen támogatott ipari ágazatban, a nyugati befektetőkkel való együttműködés hosszú távon valószínűleg jövedelmezőbb lenne. És nem csak azért, mert komolyabban vennék a környezetvédelmet vagy a biztonsági és munkajogi szempontokat, írják.

Az EU mindenekelőtt újjá kívánja éleszteni az iparágat, és ki akarja építeni az akkumulátorok értékláncát, különösen az európai szereplőkön keresztül. Ugyanakkor Nyugaton a Kínától való gazdasági és technológiai függés miatt sokkal erősebb a fenyegetettség érzése. A távol-keleti befektetők magyarországi dominanciája tehát nincs teljesen összhangban az EU elképzeléseivel, írják. Természetesen

tagadhatatlan, hogy Magyarország messze előrehaladt az akkumulátorgyártás területén, és nem csak a szomszédokhoz képest.

– fogalmaz a szlovák lap.

Forrás: mandiner.hu

https://mandiner.hu/cikk/20230223_szlovakia_nagysurany_akkumulatorgyar_debrecen