Szlávik János: Nincsenek hatással az emberek genetikai állományára az RNS alapú vakcinák

koronavirus.gov.hu

Hazai történések

A tévhitekkel ellentétben az RNS alapú vakcinák semmilyen hatással nincsenek az emberek genetikai állományára – mutatott rá a Hír TV híradójának a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Szlávik János elmondta: az emberiség történetében ez az oltás az első, amellyel rendkívül kis mennyiségű oltóanyag jut a szervezetbe, ekkora adag pedig nem képes beavatkozni az ember genetikai szerkezetébe. Véleménye szerint nehéz megjósolni, hogy kell-e számolni harmadik hullámmal, de a jelenlegi járványügyi intézkedések betartásával, és az oltás beadásával megakadályozható a fertőzés további terjedése. Hozzátette azt is, hogy a vakcinák a vírus eddig megjelent mutációival szemben is védenek. A szakember vasárnap este az M1 aktuális csatornán arról is beszélt, hogy jók a tapasztalatai az egészségügyben dolgozók oltásával kapcsolatban, egyre többen szeretnék megvédeni magukat a fertőzéstől, és megakadályozni, hogy másoknak átadják azt. Azt javasolta, az egészségügyi és a szociális szférában dolgozók mindenképpen oltassák be magukat, de ugyanígy a pedagógusokat, az ország működéséért felelős embereket is erre kérte. Külön szólt a fiatalokhoz, hogy gondolkodjanak el azon, ők is jelenthetik a „járvány motorját”.

Az RTL Klub érdeklődésére az Emmi azt közölte, hogy a maszkviselési kötelezettség az oltást követően sem engedhető el egyelőre egymás védelme érdekében. Rusvai Miklós víruskutató a csatornának elmondta, hogy a beoltott ember is fertőzhet, mert az ő szervezetében ugyanúgy jelen van a vírus csak kisebb mértékben és nem betegíti meg. Hozzátette: minél többen vállalják az oltást, annál kevésbé lesz képes terjedni a vírus.

Az LMP azt szeretné, hogy regisztráció nélkül hozzá lehessen jutni a koronavírus elleni vakcinához – mondta az ellenzéki párt társelnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján. Kanász-Nagy Máté szerint a vakcina iránti bizalmat növeli, ha nem kötik regisztrációhoz az oltást, ha a kormány „elkezd kormányozni, és nem például az önkormányzatokat sanyargatja”, ha folyamatosan és részletesen tájékoztatják a nyilvánosságot a járvány terjedésével kapcsolatban, valamint, ha biztosítják a „szakmai demokráciát”, vagyis azt, hogy az egészségügyi szakértők, orvosok szabadon nyilatkozhassanak, interjúkat adhassanak.

Az egyik magyarországi kórház Covid-osztályát vezető orvos a Telexnek név nélkül nyilatkozva arról beszélt, hogy „jó szándékot, de egy kis káoszt is lát” az oltással kapcsolatban. Elmondása szerint az egyik oltóponton bemondásra elhitték neki, hogy hol dolgozik, bár nem tudta ezt bizonyítani. Tudomása van arról is, hogy nyugdíjas, már nem dolgozó orvosok is megkapták a vakcinát, sőt, azok egyáltalán nem egészségügyi dolgozó hozzátartozói is. Elmondta azt is, hogy a koronavírussal kapcsolatos kormányzati adatközlésben „nagy időbeli csúszások vannak”. Attól tart, hogy a karácsonyi és szilveszteri rokonlátogatások miatt a következő időszakban nő majd a betegek száma.

A mai napig nem kaptak semmilyen tájékoztatást a háziorvosok azzal kapcsolatban, hogy nekik kell-e megszervezniük pácienseik beoltását és ha igen, akkor azt hogyan – hangzott el az ATV Híradóban. Több háziorvos pedig arra kérte betegeit, hogy jelezzék be szeretnék-e oltatni magukat. Az Operatív Törzsnél nem válaszoltak arra a kérdésre, hogy az, aki háziorvosánál regisztrál, kaphat-e oltást.

Általánosságban azt írták az ATV Híradónak, aki nem jelzi igényét, nem kap oltást. A kormányzati honlapon ugyanakkor az olvasható, hogy a regisztráció nem más, mint igényfelmérés.

A Ripost arról számol be, hogy Gődény György, az ismert oltásellenes vírustagadó olyan hírportált szeretne indítani, ahol minél több emberhez tudná eljuttatni közléseit. A lap szerint úgy tűnik, szeretne megszabadulni a Facebooktól, ahol rendszeresen megszüntetik az egymás után életre hívott csoportjait.

Külföldi fejlemények

Miután egy pozsonyi kórházban a világhírű szlovák teniszezőnőt, Dominika Cibulkovát annak ellenére beoltották koronavírus ellen, hogy az oltási stratégia szerint erre még legalább tavaszig várnia kellett volna, az oltóközpont hibázó alkalmazottjának távoznia kellett az intézményből – írja a Paraméter.sk felvidéki hírportál nyomán az Origo. A Denník N napilap ugyanakkor cikkében megjegyzi, hogy az egészségügyi minisztérium több, mint három hét után sem pontosította, hogy kik tartoznak a létfontosságú infrastruktúrába. Szlovákiában december 26-tól mostanáig megközelítőleg 20 ezer személyt oltottak be.

Olaszországban, már csaknem 600 ezer ember kapta meg a koronavírus elleni vakcinát – számolt be róla a Hír TV, megjegyezve, hogy az országban már alkalmazzák az amerikai Moderna vakcinát is, a Pfizer oltóanyagából pedig, amely hetente 470 ezer adag érkezik.

Szerbiában három szakaszban a lakosság felét, 3,7 millió embert terveznek beoltani a koronavírus ellen a következő hónapokban, a tervek szerint a Pfizer/BioNTech vakcinájával, a Szputnyik V orosz és a Sinopharm kínai oltóanyaggal oltanak, utóbbiból még nem érkezett szállítmány az országba.

Izraelben a lakosság 20 százalékát már beoltották a december 20-án indított oltási kampány első három hetében, és vasárnap megkezdték az újraoltásukat. Megérkeztek az országba az amerikai Moderna vállalat oltóanyagának első szállítmányai is.

MTI, ORIGO.HU, HIRTV.HU, M1 HÍRADÓ, RTL KLUB HÍRADÓ, ATV HÍRADÓ