Szlávik János: Mára már szinte mindenkinek a környezetében vannak fertőzöttek

Forrás MTI, Koszticsák Szilárd

A legnagyobb tévhit, hogy a koronavírus nem létezik – nyilatkozta a Hír TV Híradónak a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Szlávik János felhívta a figyelmet a maszkhasználat, a kézfertőtlenítés és az influenza elleni védőoltás fontosságára. Hozzátette: a járványtól csak egy jó hatékonyságú, biztonságos védőoltással lehet megszabadulni. Magyarországra a jelenlegi becslések szerint legkorábban tavasszal juthat el vakcina – jelezte a főorvos.

Szlávik János az ATV Heti Napló adásában arról beszélt: abban az ütemben, ahogy a számok emelkednek, rendkívül rövid ideig marad szabad kapacitásuk. Megjegyezte, arra kell számítani, hogy még több ember lesz kórházban, és még több ember lesz lélegeztetőgépen. Arra a kérdésre, hogy a vírus mutálódott volna, Szlávik elismerte, egy kutatócsoport talált erre jeleket, viszont hangsúlyozta, hogy az a vírus, ami most Magyarországon van, ugyanolyan veszélyes, mint ami tavasszal volt.

Rusvai Miklós víruskutató az RTL Klub híradójának azt nyilatkozta: a fertőzöttek számának növekedése pár héten belül magával húzza a súlyos esetek számának növekedését is. A szakember hozzátette, november közepére-végére várható az esetszám csúcsa.

HIRTV.HU, ATV.HU, BLIKK.HU, RTL KLUB HÍRADÓ