Szlávik: az új fertőzöttek többsége fiatal, nincs szükségük kórházi kezelésre

Forrás MTI, Koszticsák Szilárd

Az újabb fertőzöttek többsége teljesen tünetmentes, vagy enyhe tünetei vannak, így nem szorulnak kórházi kezelésre – ismertette Szlávik János. Az infektológus főorvos szerint egyelőre kevesebb idős beteg van, akit az intenzív osztályon kell kezelni. Arról is beszélt, hogy egyelőre meg lehet nyitni az iskolákat, de senki nem tudja mi fog történni egy hét múlva. Szlávik szerint az oroszok csak erőfitogtatásból jelentették be a kész vakcinájukat.

Hiába növekszik naponta harminc-negyvennel az új esetek száma, ez a kórházban kevésbé érzékelhető, tehát olyan új esetek vannak többségben, akik vagy teljesen tünetmentesek, vagy enyhe tünetekkel otthonaikban vannak

– nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Egyelőre jóval kevesebb idős beteg van, aki kórházba, intenzív osztályra kerül.

A szakember szerint a járvány elleni védekezés kulcsa, hogy a gócpontokat, mint amilyen Pápa lett, fel kell kutatni, szűrni kell, karanténintézkedéseket kell hozni és meg kell akadályozni, hogy ebből a gócból kitörjön a vírus.

Amíg ezt mi tudjuk csinálni, nincs ok aggodalomra

– hangsúlyozta. Csehországot hozta fel példaként, ahol naponta 200-300 új eset van, mégis zöld kategóriájú ország, mert ellenőrizni tudják  járványügyi szempontból a gócokat, amelyek a napi új eseteket adják.  Hozzátette, egyelőre elegendők a jelenlegi szigorító intézkedések.

Ahogy jelenleg a járványügyi helyzet áll, az iskolák biztonsággal megnyithatók, de azt senki nem tudja, mi lesz jövő héten vagy utána. Elképzelhető, hogy úgy járunk, mint Szlovákia, ahol már annyi eset van, mint márciusban, de ez még nem biztos.

Ugyanakkor nagyon kell figyelni arra, hogy ha valaki olyan országból jön, ahol nagyon magas a fertőzöttek száma, akkor tartsa be a karanténintézkedéseket.

Kitért az orosz vakcinára is, aminek a bejelentése őt a világűr meghódításáért folyatott orosz-amerikai harcra emlékezteti. “Erőfitogtatásnak érzem” – mondta az infektológus, aki szerint az orosz hatóságok túl korán, a tesztek lezárása előtt engedélyeztették ezt az oltóanyagot, és most úgy érzik, ők győztek. Osztja a tudományos világ véleményét arról, hogy ha az elmúlt néhány hétben kezdték meg a vizsgálat harmadik fázisát – a több ezer emberen placebo és valódi oltóanyaggal végzett kísérleteket -, azoknak nem lehet meg ennyi idő alatt az eredménye, és nem lehet ennyi idő alatt törzskönyvezni az oltóanyagot.

Egészen biztos, hogy ez egy előtörzskönyvezés, ami megelőlegezi a gyógyszer hatékonyságát – mondta. Az oltóanyagok tesztelésnek az a fázisa, ami még az oroszok – és a világ többi vakcinafejlesztője – előtt áll, több hónap.

Forrás: penzcentrum.hu

40 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és nincs újabb elhunyt

2020. augusztus 14. – 09:06

40 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4853 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma változatlanul 607 fő, 3590-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 656 fő. Az aktív fertőzöttek 31%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 43%-a budapesti. 64 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen.

A járvány továbbra is jelen van és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van. Az a cél, hogy a vírust a határon kívül tartsuk és a további szigorításokat, korlátozásokat elkerüljük. Ezért léptek életbe a beutazási korlátozások, amelyek célja, hogy megakadályozzuk a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását. A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknél a járványügyi kontaktkutatás során elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk.

Az Operatív Törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor azt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet a saját költségén kell elvégeztetnie. Az erről szóló tájékoztatónkat itt olvashatja: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/infografikan-az-orszagba-valo-belepes-es-hatosagi-hazi-karanten-alol-valo-mentesites

Az elmúlt napokban diagnosztizált új fertőzések arra figyelmeztetnek, hogy a megelőzés legfontosabb módja most az, hogy akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe. Az utóbbi időben előfordult új fertőzések többsége arra vezethető vissza, hogy többen, akik ugyan észlelték magukon a tüneteket, nem vették elég komolyan, és ennek ellenére elmentek kisebb-nagyobb családi, baráti összejövetelekre, ahol másokat is megfertőztek. A kockázatos külföldi utazások kerülése, valamint az üzletekben és tömegközlekedésen előírt maszkhasználat és távolságtartás mellett tehát az egyik leghatékonyabb védekezési forma az, ha továbbra is éberek és fegyelmezettek vagyunk, és komolyan vesszük a koronavírusra utaló jeleket  függetlenül attól, hogy jártunk-e külföldön. Ha ezt betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés továbbterjedését és emiatt további korlátozó intézkedések bevezetését.

Koronavirus.gov.hu