SZÍVVEL-LÉLEKKEL KÜZD MAJD A NYOLCAS KÖRZETÉRT és AJKÁÉRT / Gondolatok Peternics Mihály képviselőjelöltről

Az október 13-i önkormányzati képviselőválasztáson a Fidesz-KDNP színeiben Peternics Mihály is újra elindul. Ismét olyan közéleti posztra készül, ahol tovább viheti a stafétabotot az emberekkel való foglalkozás terén. Az idei önkormányzati választásokon is a nyolcas választókörzetben (Csinger, Bódé, Kandó és Élmunkás lakótelepek, valamint a Csikólegelő) képviselőjelöltjeként indul a kormánypárti csapat tagjaként. Közel harminc éve újságíró kollégám, nagyon jól ismerem, ezért bátorkodom néhány fontos gondolattal segíteni azokat a szavazókat, akik kevésbé ismerik, és bizonytalanok, hogy kinek a neve mellé húzzák az „X”-et.

Peternics Mihálynak, aki több mint negyven éve a Csikólegelőn lakik, és eddigi tíz éves önkormányzati-képviselői múlttal rendelkezik, (1998-2002, 2010-2014, 2017-2019) az emberekkel való foglalkozás adta az elvégzett munka örömét, szépségét, amikor tudhatta, hogy mindent megpróbált megtenni, a körzetéhez tartozó emberek érdekében. A munkaszeretetet, az emberek szeretetét, a becsületes küzdelem vállalását, a jó ügyben vetett hit erejét, és az emberséget, a szüleitől örökölte. Jól tudja, hogy önzetlenül segíteni másokon felemelő érzés. A segíteni akarás alapvető céljai közé tartozott és tartozik ma is.

Tisztában van vele, hogy nehéz szerepet vállalt, hiszen rengeteg a megoldandó feladat. De bízik a körzetéhez tartozó emberek józan ítélőképességében, hiszen nekik is jobb lenne, ha kormánypárti képviselőjük és polgármesterük lenne. Biztos abban, hogy így a megyei és a kormányzati pályázatokat nagyobb arányban nyerné meg a város. Egy jobboldali városvezetésnek sokkal több lehetősége lesz a nagyobb volumenű beruházásokat is Ajkára hozni. Ez által magasabb hozzáadási értékkel bíró, és magasabb bért is fizetni tudó munkahelyeket lehet teremteni a Ajkán.

A jobboldali képviselőjelöltet nagyon agilis, sok energiával rendelkező személynek tartom. Kapcsolatteremtő és kommunikációs képessége is kiváló. Legyen az idős, fiatal, gyermek, pedagógus, szülő, mindenkivel jó kapcsolatot tud teremteni. Nem ismer lehetetlent, mindent igyekszik megoldani. Személyesen megkeresi az embereket, elbeszélget velük. Természetesen nem úgy gondolja, hogy a választások előtt odamegy, aztán öt évig semmi… Ha szükségük van rá, bármely megoldandó kérdéssel megkereshetik, ő biztos, hogy rendelkezésükre áll.

A szerkesztőségben, ahol együtt dolgoztunk közel három évtizedig, sokan szerettük természetes emberségéért, mert ő sohasem akart másnak látszani, mint ami, s nem is mondott mást, csak, ami az őszinte véleménye. Mindenkivel szemben maximálisan udvarias, és barátságos. A Videotonnál és utódjánál az Elektronikai Kft.-nél eltöltött négy évtizedes, sikeres pályafutása alatt mindig megbecsülést kapott főnökeitől és kollégáitól is hiszen minden tevékenységével rászolgált erre.

Újságíróként az egyházi témák álltak a legközelebb hozzá, de számtalan közéleti eseményről, szociális témákról szóló írásokkal, riportokkal igyekezett olvasmányossá tenni azokat a lapokat, ahová dolgozott. Szigorúan ügyelt arra, hogy cikkeivel tényszerűen informálja az olvasókat. Írásain mindig érződött az őszinteség, a lelkiismeretesség. Példamutató munkájával kedvenc szakterülete mellett minden olyan eseményről tudósított, amely az olvasókat érdekli. Közéleti anyagaiban, riportjaiban mindig a valóságnak megfelelő tájékoztatást adott, hiteles információkat szolgáltatott. Távolt állt tőle az egyoldalúság, a felszínesség.

Visszatérve a képviselői munkára, birtokában van egy önkormányzati képviselő munkájában fontos tulajdonságoknak. Mert egy képviselőnek empatikusnak, szociálisan érzékenynek kell lennie. Ha valaki az emberek megoldandó ügyeivel foglalkozik, ténylegesen át kell éreznie a másik ember gondját, baját. Jó kommunikációs készséggel kell rendelkeznie, hisz az emberek sokszor türelmetlenek, gyakran ingerültek, ezt tudni kell kezelnie annak, aki képviselőségre adja a fejét. Egy mosoly, egy kedves szó, és a problémájának elintézése a képviselőknek kellő alázattal végzett feladata. Ezt tudja majd megválasztása esetén nyújtani szerintem Peternics Mihály. Győzelme esetén biztos vagyok abban, hogy megfelel az elvárásoknak, igyekszik tudása legjavát adni, és munkájával, magatartásával kivívja majd a választók elismerését.

Ahogy ismerem Peternics Mihályt és rátermettségét, megválasztása esetén kevés megoldatlan kérdés marad az „asztalán”. Négy évtizedes gazdasági-, majd három évtizedes újságírói pályája alatt ízelítőt kaphatott az élet napos és árnyékos oldaláról is. Ezt bizonyára kamatoztatni tudja várható képviselői munkájában, s könnyebben meg tudja valósítani terveit. Biztosak lehetünk abban, hogy Peternics Mihály szívvel-lélekkel küzd majd a nyolcas választókörzetért, mindent megtesz az itt élő emberek érdekében.

A képviselőjelölt egyébként nagyon gazdag: optimizmusban, akaratban, emberségben és lelkesedésben! Ez viszi előre a siker felé, és ez lesz a győzelme záloga!

Tollár Sándor

Forrás: Peternics Mihály Facebook oldala