Szíki Károly üzeni: Bor, bor, bor, de jó a bogácsi bor

– Borkútat avattak Bogácson-

Lenyűgöző, egyedi, professzionális és utánozhatatlan!- ezekkel a jelzőkkel lehet csak illetni az elmúlt nap jelentős eseményét: Borkút avatást Bogácson, a borkultúra egyik fellegvárában.

A bükki bor és a hozzá kapcsolódó borkultúra és turizmus eddig is nagy számban vonzotta a finom nedűre szomjazókat és megejtően szép tájra látogatókat, de az a kút, mely méltóképpen emeli Bogács vonzását, az a legjobb helyre került.

 

A borpincék előtt, a főúton, a Szent Márton Borrend ötletére szeptember 19-től kezdődően Borkút hirdeti az ottani boros értékrendeket.

 

Az alapkőletételre néhány hónapja került sor, amelyen 28 borrend képviseletében 100 díszruhába öltözött lovag jelent meg, ők fogadták az időkapszula elhelyezésére megjelent területi országgyűlési képviselőt, Tállai András pénzügyminisztériumi parlamenti államtitkárt, Koczor Kálmánt, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnökét, valamit a helyi  és a környező polgármestereket.

 

Alig telt el néhány hét, a Jámbor Zsigmond bogácsi kőszobrász által megfaragott 50 mázsás bogácsi vörös szikla a helyére került.

Itt gyűltek össze az ünnepi átadásra néhány százan, hogy tanúi legyenek annak, hogy a sziklából bor fakad.

Csendesné Farkas Edit Bogács polgármestere köszöntő beszédében kiemelte a civilek aktivitását, köszönetet mondott mindenkinek, akik közreműködtek abban, hogy a Cserépi úton, a Művész Liget szomszédságában, miközben a koronavírus-járvány és gazdasági hatásai komolyan megviselik az ország lakosságát, példaadóan az élet jelét mutassák fel és így újabb emlékhely létesülhetett.

Tállai András meglepetésének adott hangot, mert olyan átadáson eddig még nem volt, ahol az alapkőletétel és kivitelezés befejezése után ilyen rövid idő alatt valósult volna meg valami. Köszönetet mondott az ötletadóknak és kivitelezőknek, hogy e Borkút mától kezdve a borvidék idegenforgalmát és a Bükki borvidéket szolgálja. Külön is megemlítette Hajdú Imre író és Daragó Károly zeneművész, valamint a Szent Márton Borrend ez ügyben végzett kiemelkedő munkálkodását.

Hajdú Imre a Borlovagrendbe felvételre ajánlottak laudációját olvasta fel, majd a próbatételen való sikeres vizsga után a Lovagrend sorába fogadtak újabb két kiváló borászt.

A rendezvény emelkedettségéhez hozzájárult boros nóták éneklésével a Bogácsi Pávakör, tárogató játékával és tangó harmonikával kísért énekeivel Daragó Károly és Szíki Károly színművész, aki az egri borvidék köszöntőjével érkezett és borversekkel köszöntötte a megjelenteket.

Lipcsák János atya megáldotta a Borkútat, megnyíltak a csapok, és folyt az ízletes fehér és vörös nedű.

 

Egy különös nap mutatta fel a túlélés lehetőségét és örömét. Egy különlegesen szép időben, forró szombat délután nem a temetésről és rettegésről szólt valami, hanem a megmaradás és építkezés közösségéről.

Szíki Károly színművész, a Kisgazda Polgári egyesület Egri Szervezetének az elnöke. – A kép forrása: tveger.hu

Heti Hang Szóró—-Hangosan mindenről, ami nekünk fontos