Szíki Károly színművész az amerikai magyarok ünnepélyein

Los Angeles  megosztottságában is virágzik

Bár aggasztó hírek érkeztek a Los Angeles-i magyarság megosztásáról, megosztottságáról, de a kisebb eszmei-politikai fellángolás után inkább feldúsult, mint csökkent volna a magyar forradalom 63. évfordulójához kapcsolódó rendezvények száma és színezete.

1.Magyar ételek fesztiválja

A forradalmi megemlékezések sorozatán belül került sor a VI. Magyar Ételek Fesztiváljára, melyet a Szent István templom nagyteremében és udvarán rendeztek meg.

Az össznemzeti megmozdulást Széles Tamás főkonzul nyitó szavaival vette kezdetét.

A főzőversenyen 7 csapat mérte össze tudását. Érkeztek Las Vegasból is csapatok, s különleges név alatt főztek a Los Angeles vonzáskörzetében élő magyarok. Kiváló fantázia neveket aggattak magukra: Vidám marhák Pacal emlékével  csapat például pacalos marhahúst főzött a kiváló bokszoló, Pacal emlékére. A csapat tagjai Csaba Tamás Békéscsabáról, Gáspár Sándor Gyergyószentmiklósról, Simon Attila Szegedről jöttek el, valamennyien építési vállalkozók és Las Vegasban élnek.

Az Alföldi B(z)abos kakas csapat  káposztás kakaspörkölttel szállt versenybe.

A Hungarikomák csupa történelmi-bibliai  férfi nevekkel (Attila, Ádám, István, Dávid, Kristóf) és kedves nőkkel(Krisztina, Henrietta, Dóra, Rita) Las Vegas-i és Los Angelesi építész és éttermi közegből jöttek. Eredetileg Miskolcon, Debrecenben és Nyíregyházán éltek, s felelevenítendő az otthoni konyhát, saját sütésű kenyeret és kolbászt is kínáltak. Az elmúlt esztendőben ők nyertek, most palóclevesükkel készültek a megmérettetésre.

A Kiskunfélegyházáról elszármazó, arcukra nemzeti színt festő  Varga Tamás és Seres Erzsébet marhalábszárból készített pörköltet.

Volt kürtöskalács, amit az Erdélyből ide költözött Nyisztor Ferenc István sütött, de volt szalonna, kolbász Balogh-Szabó Erika jóvoltából.

Newman Zsuzsa Egészséges Sarok elnevezéssel színes vegán energia golyókat, salátákat kínált, Gogh Szilvia, aki Budapestről jött e tájra, búvárkodásai során gyűjtött kövekből formált ékszerekkel jelent meg.

A cserkészek puliszka körettel kínálták ízletes étküket.

Nagy sikerrel volt jelen a rendezvényen az Eger mellett található Síkfőkútról 2005-ben elszármazó, Los Angelesben szerencsét próbáló család, akik lángost készítettek. De jöttek Marosvásárhelyről(Györgyi Borbála) és Szolnok közelében elterülő Szelevényről is: Vaszi Dávid és Manzinger Ilona.

A sört Gáspár Dániel és Török Hunor erdélyi kötődésű barátaink csapolták.

Volt arcfestés, a Békéscsabáról emigráló Bartha Tímea óvónő szépítette a gyermekeket.

Színes volt tehát a – Nagy-Magyarország képviseletében megjelenteknek köszönhetően – ez a hatalmas érdeklődéssel kísért rendezvény, amely egész napos szórakozást kínált néptánc együttesekkel, népi zenekarokkal, operettel, tombolával és mulattató zenével az ide sereglett, mintegy ezer érdeklődőnek.

A délután nem szűkölködött neves vendégekben sem. Szívélyesen üdvözölték Tóth Attila építészmérnököt, ki 1944-ben hagyta el hazáját, azóta szakadatlan lelkesedéssel szolgálja az emigrációs magyarságot, így a Los Angeles-i Szent István egyházat is, aminek ma is tagja és amelynek megmaradásáért nagy küzdelmet folytatott. Beszédjében elmondta, hogy Wass Albert személyes barátja volt, többször megszálltak házában, és fiával, Hubával ma is tartja a kapcsolatot.

A rendezvény keretén belül Ki nyer ma, könyvről könyvért fél órában? című interaktív játékot vezetett az egri színművész, Szíki Károly.

 A Magyar Ételek Fesztiváljának főszervezője, házigazdája és mindenese az Erdélyből menekült politikai üldözött Baki József volt, aki nem mellékesen Kanada-Amerika szerte ismert zenész, diszkós. Beszélgetéseink során elmondta, hogy Erdélyből, Szászrégenből menekült, ahol kántor volt. Szülővárosa közelébe, Kisfülpösre visszagondolva gazdag emlékeit elevenítette fel, melyet Kis-Magyar szigetnek nevez. Innen Üllőre került, 20 évig kántorkodott ott, majd az Újvilágba emigrált, ahol ma már a tradíciók életben tartásával foglalatoskodik. Egy bizonyos, hogy hatalmas mozgató motorja az amerikai-kanadai magyar emigrációnak rendezvényeivel, zenés szolgáltatásaival.

2. Szabadságvágy

Ezzel a címmel mutatta be az Ételek Fesztiválját követő estén a Magyar Házban vitéz lovag Szíki Károly Arany Érdemkeresztes színművész a Szabadságvágy című műsorát, melyet a 90 éve született, egy éve az örök hazába elköltözött Kányádi Sándor verseiből állított össze. Az est keretén belül levetítésre került az a videofilm, melyet a színművész Kányádi temetésén készített. A második részben az egri színművész bemutatta legújabb, immár 21. kötetét, mely Az elsáncolt falu címet viseli.

Heti Hang Szóró—Hangosan mindenről, ami nekünk fontos