Szíki Károly: Magyar nyelv-sziget a csángóföldi Bákóban

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány kollégiuma Bákóban. - A kép forrása: erdely.ma

Nemcsak egy épület, hanem egy kis magyar nyelvsziget – jellemezte Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnöke a Bákóban hétvégén átadott új csángó kollégiumot. Az ingatlant a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vásárolta meg, az épület új tulajdonosa az RMPSZ, amely a Moldvai Csángó-magyar Oktatási Program Kollégium-hálózatának részeként működteti az új intézményt.

Szíki Károly, az Egerben működő Polgári Kisgazdák elnöke a magyar kultúra nagykövete, Áder János köztársasági elnökkel. – A kép forrása: kpe.hu

Aznap Lészpeden az oktatási programban részt vevő pedagógusok félév végi tanácskozásukat tartották, lapunk mindkét helyszínre elkísérte az RMPSZ munkatársait. Salamon József gyimesbükki plébános megáldja az otthont. Anyanyelv-hajlék Fotók: Kovács Csaba Pityóka. – Kalandos utunk volt Bákó felé, Hidegségnél a kisbuszunk lecsúszott a főútról egy mellékutcába, vezetőnk lélekjelenlétének köszönhetően gond nélkül folytathattuk utunkat. A kollégium avatását követő állófogadáshoz a helyi pékségből szállították a kenyeret. Az út meglehetősen hosszú, csaknem háromórás Bákóig, így hiába indultunk el már reggel hét órakor, éppen odaértünk az avatóünnepség kezdetére. A földszinti ebédlőnek szánt terem szinte zsúfolásig megtelt, alig fértünk be. – Az ünnepi beszédek sorát Burus-Siklódi Botond nyitotta. Elmondta: a helyi közösség régi álma volt a közösségi feladatokat is ellátó kollégium létrehozása. Az ingatlan a tanév második félévétől készen áll arra, hogy használatba vegyék, nemcsak egy épület, hanem egy kis magyar nyelvsziget – fogalmazott az RMPSZ elnöke. Később kérdésünkre elmondta: megoldott a szülőföldjüktől távol tovább tanuló csángó gyerekek sorsa azáltal, hogy az RMPSZ az oktatási program keretében működteti a csíkszeredai kollégiumot, miközben szívesen befogadják a csángó gyerekeket Erdély-szerte még sok tanintézményben. Hozzáfűzte: azoknak a gyerekeknek is segíteni szeretnének, akik otthon tanulnak, korábban részt vettek a pedagógusszövetség magyar nyelvű oktatási és identitást erősítő programjain. Ráadásul azt az igényt, elvárást a csángó szervezetek is megfogalmazták, hogy egy ilyen kollégiumra, közösségi feladatokat ellátó intézményre szükség van Bákóban. Jelenleg 12 gyereket tud befogadni az intézmény, de a kollégium befogadóképessége bővíthető. A következő félévtől öt gyerek – három lány és két fiú – fog itt élni. Bákóban ugyanakkor a román tannyelvű középiskolába járnak a gyerekek, a délutáni magyar nyelvű foglalkozásokat pedagógus tartja majd. Ezeken az identitásőrző, anyanyelvápoló foglalkozásokon egyébként nemcsak a bentlakó diákok, hanem az albérletben lakó csángó gyerekek is rész vehetnek. A földszinten ebédlő található, amely viszonylag nagyobb közösségi rendezvények befogadására is alkalmas, az első emeleten három négyágyas hálószoba és egy közösségi helyiség áll a diákok rendelkezésére. Az intézmény vezetését egyébként Serbán Bonaventúra csángó szobrászművész vállalta. (Forrás: Hargita Népe/Szíki Károly)