Szijjártó Péter: Németország hazánk stratégiai szövetségese és a legfontosabb gazdasági partnere

Fotó MH, Papajcsik Péter

Németország a legfontosabb gazdasági partnere Magyarországnak, és számos területen stratégiai szövetségese is – hangoztatta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón, miután tárgyalt a német külügyminiszterrel. Szijjártó Péter kiemelte, vannak ugyan olyan nagy horderejű kérdések, amelyekben nem ért egyet a két ország, ilyen például a migrációval szembeni fellépés, de a vitás kérdésekre a találkozó során kevesebb időt kellett fordítaniuk, mint az azonos álláspontokról szóló eszmecserére. A két ország szövetséges a hadiipar és a gazdaság területén, valamint az Európai Unió bővítésének és a migránsokat kibocsátó térségek fejlesztésének kérdésében – mondta a miniszter. Heiko Maas német külügyminiszter aláhúzta: a véleménykülönbségek ellenére is fontos a párbeszéd fenntartása és erősítése, hogy megpróbáljanak közös megoldásokat találni.

Szijjártó Péter arra a kérdésre, hogy Magyarország módosíthatja-e a hadiipari együttműködését Törökországgal a szíriai offenzíva miatt, azt mondta, nem szabad elfelejteni, hogy Törökország a NATO tagja, így a hadiipari együttműködés természetes vele. Heiko Maas ezzel kapcsolatban megjegyezte, Törökország fontos NATO-tag, így azt várják el tőle, hogy partnerként viselkedjen. Szijjártó Péter a máltai egyezmény kiterjesztését firtató kérdésre kijelentette, Magyarország világossá tette, hogy nem fogad be migránsokat és nem támogat semmilyen megállapodást, amely kötelező betelepítési kvótához vezetne. A német külügyminiszter elmondta, hogy a migráció kérdéséről teljes nyíltsággal beszéltek a tárgyaláson, ugyanakkor Németország szeretné, ha előrelépés történne a közös migrációs eljárással kapcsolatban.

A magyar kormány jelöltje felkészült biztosa lesz az EU-bővítésnek és szomszédságpolitikának – nyilatkozta a hvg.hu-nak még a budapesti látogatása előtt Heiko Maas. A szociáldemokrata politikus a török katonai offenzívával kapcsolatos magyar véleményre vonatkozó kérdésre válaszul arra hívta fel a figyelmet, hogy „a végén Magyarország megszavazta az összes EU-határozatot.” Arra a felvetésre, hogy Angela Merkel kancellár augusztusban azt mondta soproni látogatása során, hogy elégedett az uniós források magyar elköltésének módjával, a német külügyminiszter úgy reagált: „nem a mi feladatunk, hogy megdicsérjünk vagy megszidjunk valakit – és én nem is így értettem a kancellár asszonyt. Azt azonban le kell szögeznünk, hogy Magyarország immár 15 éve tagja az Európai Uniónak – és ez jót tett az országnak.” Hozzáfűzte: „a menekültek védelme az Európai Unió megingathatatlan értékei közé tartozik”. MTI, HVG.HU