Szijjártó Péter: Nem szállítunk fegyvereket és nem engedjük, hogy veszélybe kerüljön Magyarország energiabiztonsága

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter élő videós bejelentkezésben számolt be az ankarai tárgyalásairól.

Szijjártó Péter a török-magyar közös külügyminiszteri sajtótájékoztatón elmondta, hogy Magyarország és a magyar emberek nagyon sokat tudtak profitálni a magyar-török együttműködésből.

A szomszédunkban háború van, és ennek nagyon sok biztonsági és gazdasági következménye van. Ebben az esetben pedig a magyar-török stratégiai partnerség értéke felértékelődik.

Szijártó Péter a törtök külügyminiszternek elmondta, hogy magyar emberek nem akartak és nem akarnak háborút, ezért mi nagyon nagyra becsüljük Törökország azon erőfeszítéseit, amelyek a közvetítésre irányulnak, amelyek az orosz-ukrán békerágyalások előre haladására irányulnak.

A magyar külügyminiszter megerősítette a háborúval kapcsolatos magyar álláspontot:

  • hazánk nem szállít fegyvereket Ukrajnába,
  • nem engedjünk, hogy Magyarország területéről közvetlenül fegyvereket szállítsanak Ukrajnába.

Szijjártó felidézte, hogy a minap Ukrajnába érkező fegyverszállítmányt semmisítettek meg az orosztok Lvivben, közel a lengyel határhoz.

„Nem akarjuk, hogy közel Magyarországhoz, vagy a magyar lakta területekhez, esetleg Kárpátalján történjen hasonló” – szögezte le.

Kötelességünk, hogy garantáljuk Magyarország energiabiztonságát, nem engedhetjük, hogy a magyar emberekkel fizettessek meg a háború árát, ezért nem engedjük, hogy a szankciókat kiterjesszék az energiahordozókra – hangsúlyozta.

Elmondta, Magyarország energiaellátása Oroszország irányából zavartalanul történik, ebben Törökországnak kiemelt szerepe van. Jelenleg napi 10 millió köbméter földgáz áramlik Törökország irányából Magyarországra.

Kiemelte, hogy a háború mellett más kihívással is meg kell birkóznunk: az Iszlám Állam újabb fenyegetést intézett Európának. Ezért meg kell erősíteni a határainkat.

„Mi továbbra sem engedünk be illegális migránsokat Magyarországra. Törökország pedig mindent megtesz a migrációs útvonalak megfékezésére” – tette hozzá.

Támogatjuk a törökök politikáját, ami a migránsok hazatérésére vonatkozik. Az Európai uniót pedig arra kérjük, hogy fizesse meg a törtök államnak a költségeket, amit az illegális migráció megfékezésére költöttek – mondta.

Forrás: MTI, hirado.hu