Szijjártó Péter: Magyarország támogatja a béke és rend helyreállítását célzó erőfeszítéseket Kazahsztánban

Fotó MTI

Magyarországnak nemzetbiztonsági érdeke Közép-Ázsia stabilitása, ezért a kormány támogatja a béke és rend helyreállítását célzó erőfeszítéseket Kazahsztánban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Türk Államok Szervezetének videokonferenciáján.

A minisztérium közleménye szerint a miniszter hangsúlyozta: az elmúlt évek bebizonyították, hogy a közép-ázsiai régió helyzete alapvetően befolyásolja Európa, és azon belül Közép-Európa biztonságát. A tárcavezető szerint a történtek megmutatták azt is, hogy mekkora jelentősége van a gazdaságfejlesztési programoknak a térségben, mivel gyakorlatilag a gazdasági fejlődés adja a stabilitás és a béke alapját. Ezért a kormány támogatja a Türk Tanács befektetési alapjának létrehozását, amelynek segítségével további beruházások kezdődhetnek majd Közép-Ázsiában – fűzte hozzá.

Interjút adott a Magyar Hírlapnak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. “Szankciós politika és hidegháborús pszichózis helyett értelmes párbeszéd – ez Közép-Európa és benne Magyarország érdeke” – mondta a kazah helyzetről. Arról, hogy orosz segítséggel sikerült az országban ragadt magyarok egy részét kihozni azt mondta: “ha nem dolgoztunk volna a jó magyar–orosz kapcsolatokon, akkor most vajon ki hozta volna ki a honfitársainkat?”

MTI