Szijjártó Péter: Magyarország támogatásáról biztosítja Lengyelországot

Fotó forrása Szijjártó Péter Facebook oldala

Szerda reggel telefonon egyeztetett a magyar és a lengyel külügyminiszter a kedd este Kelet-Lengyelország területén történt rakétacsapás kapcsán. Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország támogatásáról biztosította Lengyelországot, akik egyelőre semmi biztosat nem tudnak mondani arról, hogy kik és milyen szándékkal lőtték ki a rakétákat. A külügyminiszter hangsúlyozta: ebben a helyzetben a döntéshozók stratégiai nyugalmára van szükség, hogy elkerüljük a kontrollálhatatlan következményeket.

Lengyelország kezdeményezte a NATO-tanács összehívását a szövetség alapszerződésének 4. cikkelye értelmében. A szövetség alapszerződésének ezen pontja kimondja, hogy ha bármelyik tagállam veszélyeztetve érzi a saját területi integritását, szuverenitását, akkor konzultációt kezdeményezhet a többi tagállammal a NATO-n belül – számolt be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a lengyel kollégájával, Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel folytatott beszélgetésről a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Szijjártó Péter ugyanakkor hangsúlyozta: ez nem a sokat hangoztatott 5. cikkely, hanem egy konzultáció a szövetséges tagállamok között.

A külügyminiszter azt is elmondta, hogy lengyel kollégája tájékoztatása szerint egyelőre

„nem tudnak biztosan mondani arról, hogy kinek a használatában álltak azok az eszközök, amelyek becsapódtak”.

Az incidens miatt a lengyel külügyminisztérium bekérette az orosz nagykövetet, hogy magyarázatot követeljenek a kelet-lengyelországi robbanásra.

Szijjártó Péter a keddi, ukrajnai bombázások következtében leállt Barátság kőolajvezetékről is beszélt. Elmondta, megnyugtató hír, hogy nem a vezeték sérült meg, hanem az áramlást működtető energetikai infrastruktúra, amelyek kijavítása könnyebb, mintha a vezetéket érte volna találat. A külügyminiszter hangsúlyozta:

Magyarország több hónapnyi tartalékokkal rendelkezik kőolaj tekintetében, tehát az ország kőolajellátása biztosított.

Forrás: hirado.hu