Szijjártó Péter: Magyarország segélyszállítmányt küld a földrengés szíriai károsultjai számára

Fotó forrása Szijjártó Péter Facebook oldala

Szíria hosszú időn keresztül saját erőből haladt a társadalom felemelésének útján. Durva és megmagyarázhatatlan külső beavatkozás okozta a szír nemzet jelenlegi súlyos helyzetét. Örömmel látjuk, hogy Magyarország érti Szírország helyzetét és erőnkhöz képest segíteni kíván. (kpe)

A kormány 47 tonnányi segélyszállítmányt küld a februári földrengés szíriai károsultjai, közöttük is a leginkább rászorulók számára a Hungary Helps program keretében – jelentette be a tárca tájékoztatása szerint kedd reggel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 A tárcavezető azt közölte, hogy a keddi napon hat kamion indul útnak a trieszti kikötő felé, ott a szállítmányt hajóra pakolják és onnan jut el Szíriába. Az adomány aggregátorokat, meleg ruházatot, orvosi védőfelszereléseket és egyéb egészségügyi eszközöket tartalmaz annak érdekében, hogy hazánk a nehéz helyzetben lévő északkelet-szíriai térségben élő embereknek is segítséget tudjon nyújtani ezen időszak átvészelésében. „Magyarország segít azokon az embereken világszerte, akik bajba kerülnek, és így tesszük most is a Hungary Helps program keretében” – emelte ki Szijjártó Péter a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ahonnan az európai uniós energiatanácsra utazik Brüsszelben.

A miniszter beszámolt, hogy Magyarország aggodalommal figyelte a törökországi földrengés következményeit, s egy emberként szorított a magyar és a többi mentőcsapat munkájának sikeréért. „Magyarország több segítséget is nyújtott, több segélyadományt, szállítmányt is útnak indítottunk Törökországba. Azonban Törökország mellett Szíria északkeleti részében is rendkívül drámai hatásokkal járt ez a földrengés” – emlékeztetett.

„Ráadásul Szíria ezen térségének rendkívül bonyolult politikai és biztonsági helyzete miatt a mentés itt rendkívül nehéz, és az itt élő emberekhez alig-alig jut el valami a nemzetközi segélyekből” – mutatott rá.

MTI, hirtv.hu

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/szijjarto-peter-magyarorszag-segelyszallitmanyt-kuld-a-foldrenges-sziriai-karosultjai-szamara-2565508?utm_source=feed&utm_medium=rss