Szijjártó Péter: Magyarország az Ukrajnával való jószomszédi kapcsolatok helyreállításában érdekelt

Fotó: KKM

Magyarország az Ukrajnával való jószomszédi kapcsolatok helyreállításában érdekelt, mert a kialakult helyzet nem jó egyik országnak, illetve a kárpátaljai magyar kisebbségnek sem – jelentette ki Szijjártó Péter szerdán Ungváron az ukrán diplomácia vezetőjével, Dmitro Kulebával tartott közös sajtótájékoztatóján. A külgazdasági és külügyminiszter egyúttal  a magyar kormányzat által felajánlott ötven darab lélegeztetőgépet is átadta a kárpátaljai kormányzóságnak. A tárcavezető kiemelte: örömmel vette ukrán kollégája azon megközelítését, amely szerint Kárpátalját közös ukrán-magyar „sikertörténetté” kell tenni. „Ennek nyilvánvalóan magában kell foglalnia azt, hogy a Kárpátalján élő magyarok élvezhessék mindazokat a kisebbségi léthez fűződő jogokat, amelyeket az európai szabályok biztosítanak a számukra” – jegyezte meg.

Dmitro Kuleba kérdésre válaszolva közölte: „van reális esély” arra, hogy Ukrajnában is elfogadottá válik a kettős állampolgárság intézménye. Szijjártó Péter, szintén újságírói érdeklődésre elmondta, hogy Magyarország „örömmel feloldaná” Ukrajna NATO-val való kapcsolattartásának blokkolását,  ehhez egyetlenegy dologra van szükség, hogy a kárpátaljai magyarok azt jelezzék Budapestnek: megoldódtak a számukra fontos nyelvhasználati és oktatási kérdések.

Az október 25-i ukrajnai önkormányzati választásokon való részvételre kérte a kárpátaljai magyarokat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Beregszászon, azon a sajtótájékoztatón, amelyet Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökével megbeszélésüket követően közösen tartottak. Arra is kérte a kárpátaljai magyarokat, hogy megyei szinten az egyetlen magyar listára, a KMKSZ listájára szavazzanak, és „teremtsék meg a lehetőségét annak, hogy a mostani ciklushoz hasonlóan erős képviselete legyen a kárpátaljai magyarságnak a megyei tanácsban”.

MTI