Szijjártó Péter: Magyarország a nyolcadik legvonzóbb beruházási helyszín a világon

Magyarország a világon a nyolcadik legvonzóbb befektetési, beruházási helyszín az amerikai Site Selection magazin szerdán közzétett rangsora alapján – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter újságíróknak csütörtökön Budapesten.

A tárcavezető kiemelte: Magyarország kis, nyitott gazdaság, és hogy fenn tudja tartani a munkahelyteremtés dinamikáját, „öldöklő nemzetközi küzdelemben” kell részt vennie a beruházásokért, hogy meg tudja győzni a cégeket, érdemes Magyarországra hozni beruházásaikat.

Szijjártó Péter közölte: a beruházási helyszíneket kereső cégek számára legautentikusabb befektetési tanácsadó szaklap rangsora rendkívül jelentős, hiszen ez a rangsor fontos tényező a beruházásokról szóló döntésekben. Az első tíz helyen olyan országok szerepelnek, mint Németország, Nagy-Britannia és Kína – mondta.

A munkából származó teljesítmény gazdaságunk alapja

Kifejtette: Magyarország gazdaságpolitikáját arra alapozzák, hogy a munkán, a munkahelyteremtésen keresztül növeljék folyamatosan a gazdasági növekedés ütemét. A munkából származó teljesítmény adja az alapját a gazdasági növekedés hosszú távú fenntarthatóságának, vagyis minél többen dolgoznak, annál jobb teljesítményt nyújt a gazdaság – mondta. Hozzátette: a kormány gazdaságpolitikájának továbbra is ez marad a fókuszában.

A miniszter emlékeztetett: 2014-től a beruházás-ösztönzéssel foglalkozó ügynökség, a HIPA 294 beruházást hozott Magyarországra összesen tízmilliárd euró értékben, 58 ezer új munkahely létrehozását segítve. Az ideérkező cégek pedig további lehetőségeket adnak magyar kis- és közepes vállalkozásoknak, amelyek beszállítókként tevékenykedhetnek.

Kitért rá: az amerikai szaklap nemzetközi beruházási tanácsadók, szakértők és szakújságírók bevonásával a beruházásösztönző ügynökségeket is rangsorolták, és Kelet-Közép-Európában a HIPA-t választották meg a legjobb befektetési ügynökségnek. A HIPA az elmúlt négy évben megdöntötte a vonatkozó beruházási rekordokat, és míg 2009-ben 27 beruházás érkezett Magyarországra a HIPA-n keresztül, tavaly 96 – közölte Szijjártó Péter.

Budapest a legnépszerűbb konferenciavárosok között

A Konferenciaszervezők Nemzetközi Szövetségének(ICAA) legfrissebb nemzetközi városrangsorában Budapest a 12. helyre lépett előre 2017-ben, az előző évhez képest négy, 2015-höz képest pedig hét helyet javított. A hivatásturisztikai rendezvények rangsorának élén Barcelona végzett a konferenciák száma alapján, megelőzve Bécset és Párizst.

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) az MTI-nek küldött csütörtöki közleményében kiemelte, hogy a magyar főváros – a nemzetközi konferenciaszövetségek által megrendezett 128 konferenciájával – olyan népszerű üzleti úti célokat utasított maga mögé, mint például Hongkong, Dublin, Koppenhága, Amszterdam, Bangkok, Róma, vagy a TOP20-ba újonnan belépő Tokió és Montreal.  Az ICAA azokat a rendezvényeket veszi számításba a rangsor elkészítéséhez, amelyeknek legalább ötven résztvevője van, és legalább három ország között rotációs rendszerben rendezik.

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a BFTK együttműködésében összesített adatok szerint tavaly 2452 tanácskozást – konferenciát, kongresszust – tartottak budapesti helyszínnel. Ezeken több mint 414 ezer vendég vett részt, ami átlagosan 169 résztvevőt jelent rendezvényenként. Havi átlagban mindez 204 rendezvényt jelent Budapest számára. Ez azzal együtt is figyelemre méltó szám, hogy a statisztikák szerint nőtt a vidéki helyszínek szerepe – írták.

A közlemény szerint a helyszín alapján a legtöbb, 1476 eseménynek valamelyik szálloda adott otthont. Ez az összes rendezvény 60 százalékát jelenti. A rendezvények 10 százalékát egyetemi helyszíneken, felsőoktatási campusokon, csaknem 8 százalékát pedig kongresszusi vagy konferenciaközpontban rendezték tavaly. A legnépszerűbb időszakok a budapesti rendezvénynaptárban tavaly a november, október és május, illetve április voltak sorrendben 319, 292-292 és 287 konferenciával.

(MTI, hirado.hu)