Szijjártó Péter magyar-amerikai katonai-védelmi megállapodást írt alá Washingtonban

Fotó MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint John Sullivan amerikai külügyminiszter-helyettes aláírta a Magyarország és az Egyesült Államok katonai együttműködését szabályozó Védelmi együttműködési megállapodást a NATO megalakulásának 70. évfordulója alkalmából rendezett washingtoni külügyminiszteri tanácskozás tegnapi zárónapján. Szijjártó Péter az aláírást követően kifejtette: a kétoldalú katonai-védelmi megállapodás megfelelő keret az együttműködés további erősítésére a védelmi ágazatban. Az Egyesült Államok Magyarország igaz barátja és stratégiai szövetségese – jegyezte meg.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján a védelmi együttműködési megállapodás kapcsán arról beszélt: a magyar-amerikai kapcsolatok újra barátinak mondhatók, de a miniszterelnök és az amerikai elnök találkozója soha nem volt prioritás, ennek inkább szimbolikus jelentősége lenne. David B. Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete közleményben fejezte ki elismerését Szijjártó Péternek és a magyar kormánynak a megállapodás aláírása alkalmából.

Ezenkívül Szijjártó Péter átadta Washingtonban a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét Wess Mitchellnek, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős volt helyettes államtitkárának a magyar-amerikai kapcsolatok fejlesztése érdekében végzett kiemelkedő munkájának elismeréseként. MTI