Szijjártó Péter: Komoly kockázatot jelentene egy újabb migrációs hullám

Forrás: Szijjártó Péter Facebook oldala

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter spanyol kollégájával közösen tartott madridi sajtótájékoztatóján arról beszélt, jelentős egészségügyi és gazdasági kockázatokat jelentene egy újabb migrációs hullám. Hozzátette: a koronavírus az illegális bevándorlás erősödését válthatja ki, minthogy a járvány a már egyébként is nehéz helyzetben lévő országokat sújtotta jobban.

A tárcavezető megjegyezte, a migráció kérdésében Magyarországnak és Spanyolországnak eltérő a látásmódja, de vannak közös pontok is, egyetértettek például abban, hogy fel kell lépni az embercsempész-hálózatok ellen, és a segítséget kell odavinni, ahol a baj van. A koronavírus-járvány tanulságairól szólva Szijjártó Péter hangsúlyozta, Európa nem kerülhet még egyszer annyira kiszolgáltatott helyzetbe, mint az elmúlt hónapokban volt, ezért létre kell hozni bizonyos stratégiai kapacitásokat, tekintet nélkül a pénzügyi szempontokra, még ha ezek „békeidőben” feleslegesnek is tűnnek.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy Magyarország új konzuli képviseletet nyit a dél-spanyolországi Málagában, emellett ellátogatott a Real Madrid valdebebasi edzőközpontjába, ahol Florentino Pérezzel, a királyi gárda elnökével megkoszorúzta Puskás Ferenc mellszobrát.

MTI, MAGYARNEMZET.HU, MAGYAR HÍRLAP