Szijjártó Péter: Kikötőt és logisztikai bázist létesít Magyarország Triesztben

Fotó Járműipar

Korábban arról értesültünk, hogy Magyarország vasútfejlesztésben vesz részt Szlovéniában, hogy könnyebben és gyorsabban elérje a magyar áru a Koperi kikötőt.

Koper és Trieszt olyan mértékben közel van egymáshoz, hogy inkább előváros és város megjelölést lehetne használni. Az olaszok Capo di Istria néven ismerik Kopert, és valószínűleg tartják a sajátjuknak. Trieszt a szlovéneknek Trust néven szintén sajátnak tűnik. Nekünk, akik még hiszünk Ausztria-Magyarország jótékony szerepében mindegyik otthoninak tűnik. Trieszt ma is olyan város, ahol jó beülni egy „monachrciás” kávéházba és elmerengeni, hogy vajon a kis népek miért is nem férnek meg együtt. Nekünk tetszik, ha visszatérünk Triesztbe, még ha csak egy kikötővel is. (kpe)

Szijjártó Péter pénteken Mogyoródon a V4+ Logisztikai Fórum megnyitó ünnepségén bejelentette, hogy Magyarország az olaszországi Triesztben 32 hektáros területen kikötőt és logisztikai bázist hoz létre. A 60-100 millió euró közötti beruházással megteremtik a megfelelő infrastrukturális feltételeket ahhoz is, hogy a magyar cégek 24 órán belül eljuthassanak közúton vagy vasúton a tengeri kijárathoz – hangoztatta a külgazdasági és külügyminiszter, megjegyezve: az adásvételi szerződést július elején írhatja alá a kormány. MTI