Szijjártó Péter: Kárpátalján is legyen állandó EBESZ-misszió / EP képviselők levélben tiltakoznak a Minority SafePack elgáncsolása miatt az Európai Bizottságnál

Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arra kérte keddi hágai tárgyalásain Kajrat Abdrahmanovot, az EBESZ új kisebbségügyi főbiztosát, hogy Kárpátalján is állandó jelleggel legyen jelen a szervezet speciális ukrajnai megfigyelő missziója, mert sok esetben a magyarokat fizikailag fenyegető atrocitások történnek ott, az Európai Bizottságnak pedig nem fontos az őshonos kisebbségek felkarolása. A miniszter a tárgyalások után az MTI-nek elmondta, hogy az elmúlt héten Brüsszelben „rácsapták az ajtót” az Európában élő nemzeti közösségekre. „Az Európai Bizottság világossá tette, hogy Brüsszel számára az illegális migránsok támogatása sokkal fontosabb, mint az európai országokban élő őshonos nemzeti közösségek ügyének a felkarolása” – mondta, arra reagálva, hogy a múlt pénteken a bizottság bejelentette, nem irányoz elő új jogi aktusokat a Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatban.

Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselője, az Európai Nemzetiségek Föderatív -Uniója elnöke kedden a Twitteren jelentette be, hogy több tucat EP-képviselővel együtt levélben fordult az Európai Bizottsághoz, amiért az a múlt héten lesöpörte az asztalról a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezést. Magyarországról a Fidesz-KDNP, az MSZP, valamint a Momentum EP-képviselői írták alá a bíráló levelet.

A Minority SafePack kampányát vezető Pesty László azt mondta, miután az Európai Bizottság megsemmisítette az uniós kezdeményezést, a székely petíció maradt az egyetlen esélye a nemzeti kisebbségben élő mintegy 50 millió uniós polgárnak. Hozzátette: a következő hetekben több olyan helyre is elutaznak, ahonnan pótolhatók a még hiányzó aláírások.

MTI, HIRTV.HU