Szijjártó Péter felkérte Ausztriát, hogy ne akadályozza Románia schengeni csatlakozását

Fotó forrása Szijjártó Péter Facebook oldala

A külgazdasági és külügyminiszter pénteken Temesváron járt.

https://16ced862fd841ace2d2da902189fa8df.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Sorin Grindeanu román közlekedési miniszterrel közös sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy van tíz olyan útkapcsolat a két ország között, amelyet egyelőre csupán heti egy napon lehet nyitva tartani, méghozzá azért, mert Románia még nem léphetett be a schengeni övezetbe.

„Ezért szeretném innen udvariasan, de határozottan megkérni – hogy a felszólítani szót ne használjam – osztrák barátainkat, hogy ne akadályozzák Románia schengeni csatlakozását idén ősszel” – jelentette ki. Reményét fejezte ki, hogy az erről szóló döntés a valós tényeken fog alapulni.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy Magyarország nemzeti érdeke a mielőbbi román schengeni csatlakozás.

Ez tíz új határátkelési pontot jelentene, és onnantól kezdve már nem kellene várakozni sehol a határon – húzta alá.

Kiemelte, hogy Románia hazánk harmadik legfontosabb exportpiaca és a magyar tőke kedvelt befektetési helyszíne, ráadásul a két országnak nemzeti közösségeik élnek egymás területén.

„Itt az ideje annak, hogy határellenőrzéssel ne zavarjuk a két ország kapcsolatát” – fogalmazott.

Forrás: infostart.hu, MTI

https://infostart.hu/kulfold/2023/09/01/szijjarto-peter-felkerte-ausztriat-hogy-ne-akadalyozza-romania-schengeni-csatlakozasat