Szijjártó Péter: Feladjuk a béke reményét azzal, ha a Nyugat és Oroszország nem beszél egymással

Fotó forrása. Szijjártó Péter Facebook oldala

Ha a Nyugat és Oroszország nem beszél egymással, hagyják elhalni a kommunikációs csatornákat, azzal feladják a békének még a reményét is a jelenlegi szörnyű helyzetben – figyelmeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Moszkvában. A tárca közleménye szerint a tárcavezető az Oroszországi Energiahét alkalmával rendezett panelbeszélgetésen kijelentette, ma rendkívülinek számít, hogy egy európai uniós és NATO-tagállam külügyminisztereként részt vesz a mostani rendezvényen, azonban Magyarország még nem adta fel a reményt, és imádkozik azért, hogy minél előbb béke legyen a szomszédságában. Aláhúzta: a kormány kizárólag a nemzeti érdekeket követve alakítja ki az álláspontját, annak nincs sem ukrán, sem orosz aspektusa.

„Ez egy hosszú távú válság… Fontos kérdés, hogy ezen a télen mi lesz, de ugyanúgy fontos, hogy a következő 2-3 évben hogyan sikerül biztosítani Európa ellátását” – írta közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki energiaügyben és a mielőbbi béketárgyalások szorgalmazása érdekében utazott Moszkvába. „Magyarország a diverzifikáció pártján áll, de ezalatt nem az orosz energiahordozók kizárását kell érteni, hanem minél több forrás bevonását az európai ellátásba” – tette világossá a tárcavezető. Úgy véli: „A képlet nagyon egyszerű: minél több forrás áll a rendelkezésünkre, annál olcsóbb és biztosabb az energiaellátásunk.”

Jan Lipavsky, a soros EU-elnök Csehország külügyminisztere csütörtökön Prágában „botrányosnak” nevezte, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a nap folyamán Moszkvában egy olyan energetikai fórumon vett részt, amelyen az Európai Unió szankciós listáján szereplő személyek is megjelentek. Véleménye szerint a V4-es csoportnak jelenleg nincs semmiféle erős egységes álláspontja, mint volt 2015-ben, a migránsválság idején. Hozzátette: nem utasítja el a V4-en belüli tárgyalásokat.

os.mti.hu