Szijjártó Péter ezúttal az Al Jazeerán reagált a hazánkat ért támadásokra

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter. - A kép forrása: kpe.hu

Szijjártó Péter az Al Jazeerának adott mintegy 25 perces interjújában reagált a hazánkat ért brüsszeli támadásokra. A külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán osztotta meg az interjú egy részletét.

Szijjártó Péter az interjúban elmondta: Az unió az elmúlt években több hatalmas kihívással nézett szembe: migráció, gazdasági problémák, világjárvány és terítékre került az is, hogy merre menjen tovább az Európai Unió. Van egy föderalista és egy nemzetállamokra épülő Európa vízió, és teljesen természetes, hogy erről viták zajlanak, bár néha a „kelleténél érzelmesebbek”.

https://www.facebook.com/v9.0/plugins/video.php?allowfullscreen=true&app_id=&channel=https%3A%2F%2Fstaticxx.facebook.com%2Fx%2Fconnect%2Fxd_arbiter%2F%3Fversion%3D46%23cb%3Dfd00dec2241778%26domain%3Dhirado.hu%26is_canvas%3Dfalse%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Fhirado.hu%252Ffb13a971c75056%26relation%3Dparent.parent&container_width=560&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fvideo.php%3Fv%3D908565613404865&locale=hu_HU&sdk=joey&show_text=true&width=560 A külügyminiszter a Brüsszellel folytatott viták kapcsán hangsúlyozta, hogy zajlanak kötelezettségszegési eljárások szerte az EU-ban, és ezek számát tekintve Magyarország csupán a középmezőnyben áll, Németország ellen sokkal több ilyen eljárás zajlik. De ennek van egy másik oldala, amikor sokkal inkább ideológiai viták zajlanak Brüsszellel.

A külügyminiszter kijelentette: Mi egy konzervatív, kereszténydemokrata, hazafias kormány vagyunk, határozottan szembemegyünk a nemzetközi liberális fősodorral. Ez utóbbi az oka annak, hogy Magyarország a figyelem középpontjába kerül, és talán ezért tűnik hangsúlyosabbnak, ha Budapest vitatkozik Brüsszellel.

A gyermekvédelmi törvény kapcsán Szijjártó határozottan kijelentette, hogy a szexuális oktatás kizárólagos joga a szülőket illeti, nem lehet az ő beleegyezésük nélkül mindenféle NGO-kat beengedni az iskolákba.

„Mark Rutte komoly hungarofóbiában szenved. Ez a korábbi kijelentéseit figyelembe véve teljesen egyértelmű. Nem Mark Rutte dolga, hogy megmondja ki az Európai Unió tagja és ki nem az Európai Unió tagja.”

– válaszolta a külügyminiszter a holland miniszterelnök hazánkat támadó kijelentéseit firtató vonatkozó kérdésre.

Szijjártó szerint Rutte inkább a holland ügyekkel foglalkozzon, ott is lenne bőven mit söprögetni.

A külügyminiszter Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök bírálatára a gyermekvédelmi törvény kapcsán úgy reagált: „Szerintem az a szégyenteljes, hogy így beszél egy magyar törvényről.” Kifejtette, hogy

„az Európai Bíróság most fogja megvizsgálni ezt a törvényt, mert az Európai Bizottság ott eljárást indított ellenünk. És tudja, egy olyan eljárás eredményének a bejelentése, ami még el sem kezdődött, bennünket a régi kommunista diktatúrára emlékeztet. 

Úgyhogy szerintem az szégyenteljes, ahogyan az elnök asszony ebben a kérdésben viselkedett.”

Az egyik fő vád hazánkkal szemben, hogy nem demokrácia, ehhez képest jövőre népszavazást tartunk a gyermekvédelmi törvényről. Szijjártó szerint az embereknek joguk van véleményük kifejezéséhez, és ennek legközvetlenebb módja és eszköze a népszavazás.

Forrás: hirado.hu