Szijjártó Péter: Az ukránok soha nem voltak partnerek

Fotó forrása Szijjártó Péter Facebook oldala

 „Mi szüksége volt Ukrajnának arra, hogy még tovább csökkentse a nemzeti közösségek jogait?” – tette fel a kérdést a miniszter.

Hirdetés

A külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalára feltöltött egyik legutóbbi videójában kijelentette,

„mi, magyarok mindig is jóban akartunk lenni Ukrajnával.

Erre számos okunk van, volt is meg van is”.

Majd visszautalt a háború előtti időszakra. Elhangzott, „azért törekedtünk elsősorban jó kapcsolatokra Ukrajnával, mert él ott 150 ezer magyar, és mi azt szerettük volna, hogy ennek a 150 ezer magyarnak minél jobb legyen” – húzta alá a tárcavezető.

Szijjártó hozzátte: „nyilvánvaló, hogyha jóban vagyunk az adott szomszédos országgal, akkor jobb az ott élő magyar közösségnek.Ezt mutatta több más szomszédos országgal fennálló kapcsolatunk jelentős javulása, és azok hatása a magyar nemzeti közösség életére.

„De az ukránok ebben soha nem voltak partnerek.

2015-öt követően az ukránok lépésről lépésre, törvényről törvényre sértették meg és csökkentették a magyar nemzeti kisebbség jogait” – hangsúlyozta a miniszter.

Ezután hozzátette: „az a tény, hogy a magyar nemzeti közösségtől elvették azt a jogot, hogy a teljes spektrumú nemzeti nyelvű oktatáshoz hozzáférjen, az olyan szinten sérti nemcsak a kétoldalú egyezményeket, hanem az Európai Unió ide vonatkozó jogszabályait is, amely sok deklarált ukrán szándék hitelességét megkérdőjelezi.”

Az újabb ukrán törvény még tovább rontotta a nemzeti kisebbségek helyzetét

Szijjártó Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy „amikor elkezdődött a háború, mi ezt az egész kérdést zárójelbe tettük. Nem felejtettük el, csak zárójelbe tettük, mert azt gondoltuk, hogy nem korrekt ezzel a kérdéssel a háború idején előállni”.

„De ezek után Ukrajna a közelmúltban elfogadott még egy törvényt a nemzeti kisebbségekkel kapcsolatban, amely törvény még tovább rontotta a nemzeti kisebbségek helyzetét, és még több jogot vett el a nemzeti kisebbségektől” – emlékeztetett a magyar diplomácia vezetője.

Az ukránok számítanak a szomszédos országok segítségére

„Most kérdezem én, hogy mi szüksége volt az ukránok arra, hogy egy háború idején, amikor elvileg számítanak a szomszédos országok segítségére, akkor olyan jogszabályt hozzanak, amely még tovább sérti, még tovább csökkenti a nemzeti közösségek jogait, köztük a magyarokét? – hangzott el.

Mi szükség volt erre?”

– tette fel a kérdést Szijjártó Péter.

Forrás: mandiner.hu

https://mandiner.hu/cikk/20230131_kulfold_ukrajna_oroszorszag_haboru_karpatalja_kisebbseg_szijjarto_peter