Szijjártó Péter : az EU-nak is érdekében áll az erős visegrádi hang

A visegrádi országok együtt - libsfigyelo.hu

Az „erős visegrádi hang” megjelenése az Európa jövőjéről szóló vitában az EU érdeke is – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

  • Az Európa jövőjéről szóló vitában „hallatni kell a hangunkat”
  • Elfogadhatatlan, hogy adóharmonizációt kellene életbe léptetni az unióban
  • Az EU előtt olyan történelmi kihívások állnak, amelyek alapvetően biztonsági jellegűek
  • Közép-Európa mára az EU növekedési motorjává vált. (A szövegközi kép: Szijjártó Péter. – A kép forrása: nemzeti.net)

A tárcavezető a Századvég Nyári Egyetem megnyitóján kiemelte: az Európa jövőjéről szóló vitában „hallatni kell a hangunkat”, különösen azért, hogy az EU versenyképes legyen a világgazdaságban, visszaadják az európai emberek biztonságát, „megőrizzék keresztény kultúránkat és európai identitásunkat”, tisztességes és őszinte vitát folytassanak a következő hétéves költségvetésről, megvédjék az európai demokráciát, valamint bővülhessen az Európai Unió.

Szijjártó Péter a versenyképességgel kapcsolatban közölte: elfogadhatatlan, hogy adóharmonizációt kellene életbe léptetni az unióban. A biztonságot illetően elmondta: tettekben is meg kell jelennie a nyugat-európai álláspontváltozásnak. Az európai demokrácia vonatkozásában arról beszélt, hogy antidemokratikus hozzáállás a fontos kérdések gyors lezárása az európai parlamenti választás előtt.

A külügyminiszter kifejtette: az EU előtt olyan történelmi kihívások állnak, amelyek alapvetően biztonsági jellegűek. Ugyanakkor Európában „korábban kikezdhetetlennek tartott értékeket vettek támadás alá”, olyan értékeket, amelyek az európai társadalmi és gazdasági berendezkedés alapjait jelentették – magyarázta.

Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Alapítvány elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: a visegrádi országok büszkék lehetnek arra, hogy van múltjuk, mert ez azt jelenti, hogy vannak stabil alapok, amelyekre építeni lehet.

Mint mondta, a V4-es közösséget erőssé teszi az a hozzáállás, amely arra összpontosít, hogy mi tartja össze és nem arra, ami szétválasztja őket. Ennél is fontosabb azonban, hogy a kormányaikat érdekli, hogy az emberek mit gondolnak a jövőről, politikáról és Európáról és eszerint cselekszenek – közölte.

Barthel-Rúzsa Zsolt korábban az M1 aktuális csatorna műsorában elmondta: a visegrádi négyek együttműködése a témája a Századvég Alapítvány hétfőn kezdődő nyári egyetemének, a résztvevők a V4 gazdasági szerepéről, a migrációról és Európa jövőjéről hallhatnak előadásokat, valamint arról, hogyan tud a jövőben jobban együttműködni Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia.

A nyári egyetemet V4-es partnereikkel, a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával szervezték meg. A programra húsz olyan egyetemistát választottak ki, aki főleg társadalom- és politikatudományi érdeklődésű, és nyitott arra, hogy ezekről a témákról tartson és hallgasson előadásokat. (Forrás: kormany.hu/MTI.A szövegközi kép: Szijjártó Péter. – A kép forrása: nemzeti.net)