Szijjártó Péter: A vállaltnál korábban és több vakcina érkezik Magyarországra Kínából

A kép forrása: kormany.hu

A szerződésben vállaltnál korábban és több koronavírus elleni vakcina érkezett Magyarországra Kínából – közölte a külgazdasági és külügyminiszter kedd reggel a Facebook-oldalán. Szijjártó Péter a videóban azt mondta, hogy a szerződés szerint február végéig félmillió kínai vakcina érkezett volna Magyarországra, de most, február közepén 550 ezer vakcinát szállítanak. A külügyminisztert a videóban erről Magyarország pekingi nagykövete tájékoztatta telefonon.

A nap folyamán Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a közösségimédiaoldalára töltötte fel azt a képet, amin az látható, hogy visszatért Budapestre Kínából az a repülőgép, ami hétfőn indult el a vakcináért.

Politikai vagy gazdasági érdekeket szolgálnak ki a különböző oltóanyagok kritikái – fogalmazott közösségi oldalán az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós azt írta: a most megérkezett kínai mellett a héten várható további Pfizer és orosz szállítmány is. Ezeknek köszönhetően Magyarországon összesen több mint félmillió ember oltására elegendő bevizsgált, hagyományos technológiával készült oltóanyag is rendelkezésre áll majd.

Megérkezett az első vakcinaszállítmány Kínából, ezzel már ötféle oltóanyag áll rendelkezésre Magyarországon – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Galgóczi Ágnes kiemelte, hogy a kedden érkezett 550 ezer adag oltóanyag 275 ezer ember oltására elég. A készítménnyel akkor kezdődhetnek meg az oltások, ha a Nemzeti Népegészségügyi Központ elvégzi a szükséges vizsgálatokat és az oltóanyag felhasználására engedélyt ad – tette hozzá.

A kedden érkezett kínai oltóanyagszállítmánnyal mérföldkőhöz érkezett az ország a járvány elleni védekezésben – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a közmédiának adott nyilatkozatában. A kínai vakcinát, ha felhasználható lesz, a kormányhivatalok fogják eljuttatni a háziorvosokhoz.

A Koronavírus Sajtóközpont tájékoztatása szerint a Sinopharm vakcinát, mint minden más vakcinát az alkalmazási előirat szerint fogják alkalmazni, ezt hamarosan közzéteszi az OGYÉI.(atv.hu) A készítmény magyarországi szakértői értékelése azért akadt el, mert Kínából nem érkezett meg az oltóanyag dokumentációja, a Népszava információi szerint ez azóta sem történt meg.

MTI, ATV.HU, NÉPSZAVA