Szijjártó Péter: 250 ezer Szputnyik V vakcina érkezett vasárnap

Fotó koronavirus.gov.hu

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebookon jelentette be, hogy egy teherszállító repülőgéppel vasárnap 250 ezer Szputnyik V oltóanyagot hoznak Moszkvából Magyarországra. Ezeket első oltásként fogják felhasználni. Jövő héten a gép 180 ezer adag második oltást fog az országba hozni, majd lesz egy újabb 250 ezer vakcinás szállítmánya. „Tehát összesen 680 ezer orosz oltóanyagot fogunk hozni a következő kevesebb mint két hétben Magyarországra annak érdekében, hogy a 2 és fél milliós átoltottságot minél előbb el tudjuk érni, és az országot újra tudjuk indítani”-jelezte a miniszter a videóban.

Az orosz külügyi tárca Twitterén közzétették azt a fotót, melyen Szijjártó Pétert oltják be éppen Szputnyik V vakcinával. „A magyar külügyminisztert, Szijjártó Pétert #SzputnyikkalOltották a #COVID19 ellen. Két héten belül #Magyarország újabb 680 ezer dózist kap #Oroszország vakcinájából. #OroszországSegít”-írták a poszthoz.

A koronavírus elleni vakcina Magyarország számára nem ideológiai kérdés, és a kínai és orosz vakcinák beszerzésére nagyban elősegítette a magyarországi oltás felgyorsítását-mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Russian Today orosz tévécsatornának adott interjújában, amelyet vasárnap este közzé is tett a Facebook-oldalán. Körülbelül 700 ezer magyar ember kapta meg első oltásként valamelyik keleti vakcinát, így könnyű kiszámolni, mennyivel rosszabb helyzetben lennénk, ha nem vásároltunk volna kínai és orosz vakcinákat-mutatott rá. Szijjártó Péter szerint óriás hiba volt, hogy Európa más részein ideológiai kérdést csináltak a vakcinából. Az, hogy a magyar szabályozó hatóság veszélyhelyzeti engedélyt adott ki, egyáltalán nem megy szembe az európai szabályokkal-jelentette ki Szijjártó Péter, majd úgy fogalmazott: „és ebből lett kicsit elegünk, hogy az a mód, ahogyan Magyarország jóváhagyta a Szputnyik vakcinát, az Európa nyugati felén és a globális médiában olyan megvilágításba került, mintha szembementünk volna az európai szabályozással, ami nem igaz.”

ORIGO.HU, HVG.HU, MTI