Szijjártó: Az Európai Egyesült Államok a migránsok Európájához vezet

Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

Ha Európa a migránsok Európája lesz, akkor egy gyenge kontinens lesz – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Századvég Európa jövőjéről szóló konferenciáján. Nem kérünk a nyugatiak leckéztetéséből, de mindig is a nyílt és őszinte vita pártján állunk – tette hozzá. Balog Zoltán úgy látja, a családok Európája nemcsak demográfiai kérdés.

Őrült hangnemben zajlanak a viták az európai kontinens jövőjéről, és ennek a csúcspontja az európai parlamenti választás lesz – mondta Szijjártó Péter. A fő kérdés, hogy Európa erős lesz-e, vagy gyenge? Európa a csalások kontinense lesz-e, vagy a migránsok Európája? – tette fel a kérdéseket a külgazdasági és külügyminiszter. A reményeink szerint május után egy migrációellenes Európa jön létre, és így egy erős Európa mellett áll majd ki a kontinens. Nyugat-Európában párhuzamos társadalmak jöttek létre, és nem vegyes társadalmak, és mindez nagyon komoly biztonsági kihívásokat rejt – hangsúlyozta a miniszter.

Migránsok Európája lenne az Európai Egyesült Államok

Szijjártó szerint a britek esetleges kiválása a teljes uniós gazdasági teljesítmény 14 százalékának a távozását jelenti. A miniszter úgy látja, az Európai Egyesült Államok a migránsok Európájához vezet majd, és ez párhuzamos a különféle bizottsági tervekkel, amelyek szintén migránsokkal árasztaná el Európát. Mindezekkel a vitákkal nincsen baj, de aki megkérdőjelezi az úgynevezett mainstream gondolatokat, az rögtön megkapja az europaiatlanság vádját. Mi nem kérünk a leckéztetésből és a kioktatásból, csak a józan ész talaján vagyunk hajlandóak vitázni – tette hozzá.

Az elmúlt időszakban a nyugati partnereink hozzászokhattak ahhoz, hogy kemény válaszokat küldünk a leckéztetésekre – hangsúlyozta Szijjártó. A miniszter élesen bírálta azokat a francia terveket, amelyek az adórendszer és az adósságok harmonizálása mellett szállnak síkra. Ha a belső versenyt elfojtják az unión belül, akkor szinte biztos, hogy az EU nem lesz versenyképes. Szijjártó kijelentette, hogy az európai versenyképesség javításának a garanciáját a közép-európai országok jelentik, mivel kétszer nagyobb ütemben bővülnek, mint a nyugati országok.

A családoknak kell pénzt adni

Azzal, hogy az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíció sikeres volt a Közel-Keleten, azt jelenti, hogy az Iszlám Állam elkezdte visszaküldeni a harcosait a kontinensre. Minden egyes migránshullám a terroristák bejutását jelenti Európába – tette hozzá. Mind Macedóniában, mind Bosznia-Hercegovinában tartóztattak le terroristákat, így mindent meg kell tenni, hogy ezeket a zsoldos terroristákat kívül tartsuk az unión – mondta a miniszter.

Az erős Európához szükséges a keresztény kultúra megőrzése – hangsúlyozta Szijjártó. Európa akkor tud erős lenni, ha egy tisztességes vitát tudunk lefolytatni a következő költségvetésről. Nem fogadjuk el, hogy a következő unós költségvetés a családoktól vegyen el, és a migránsoknak adjon pénzt – tette hozzá. Szijjártó elmondta, hogy nekünk az uniós források járnak, és nem ingyen járnak, mi teljesítettük az uniós szerződésekben lefektetett dolgokat. Úgy beállítani az uniós forrásokat, hogy a pozitív hatásokat csak mi élveznénk, az egyszerűen hazugság, mert minden egy euróból hetven cent visszamegy Nyugatra. A politikus ismételten síkrasszállt a nyugat-balkáni bővítés mellett.

Nemcsak demográfiai kérdés

A családok Európája nemcsak demográfiai, hanem kulturális és lelki kérdés is – mondta Balog Zoltán. A Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint a migráció egy logikus válasznak tűnik a demográfiai problémákra, de csak ott ahol sokan vannak. Arra is felhívta a figyelmet arra, hogy az integráció kudarca mára teljesen világos lett Németországban és Franciaországban is. Mára a harmadik és negyedik generációban az integráció a visszájára fordult.

Balog Zoltán szerint az integráció legfontosabb kérdése, hogy mihez és miben integrálódjunk. Amikor Európa feladja az identitását, akkor nagy kérdés, hogy mihez lehet integrálódni, és mára a konzum lett a közös identitási alap. A volt miniszter úgy látja, Nyugat-Európa feladta a vezető kultúra megőrzésének a jogát. Éppen ezért állította a kormány a középpontba a Soros-féle nyílt társadalom elleni küzdelmet, a jót be kell engedni, a rosszat ki kell zárni – tette hozzá.

Fotó: Hirling Bálint – Origo

Úgy tűnik, mintha Európában a józan észre nehéz időszak járna – mondta G. Fodor Gábor. A Századvég Alapítvány elnöke ilyen gondolatnak nevezte, hogy a bevándorlás fontosabb, mint a családok támogatása, de mi a józan ész mellett állunk. Rengetegszer hallottuk, hogy nem lehet az IMF-nélkül létezni, nem lehet kerítést építeni, de kiderült, hogy nekünk van igazunk – tette hozzá. Igenis lehet családtámogatási politikában gondolkozni.

Forrás: Origo, Kovács András