Szijjártó: A háború és a szankciók nyomán súlyos energiaellátási válság alakult ki Európában

Fotó Szijjártó Péter facebook oldala

Az Ukrajnában éppen fél éve zajló háború és az arra adott szankciós válaszok nyomán súlyos energiaellátási válság alakult ki Európában – hívta fel a figyelmet a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter kiemelte: a mostani helyzet világosan rámutat az új energiaforrások felfedezésének és ellátásba történő bevonásának fontosságára. Az egyik, és rövid-középtávon ha nem is az egyetlen, de a legfontosabb partner ebben a tekintetben Azerbajdzsán, amit alátámaszt a közelmúltban aláírt EU-Azerbajdzsán energetikai megállapodás is.

Hozzátette: „a mi kapcsolataink abszolút stratégiai jellegűek, gyakoriak az eszmecserék, így volt ez ma is, amikor Parviz Shahbazov kollégával, azeri energiaminiszterrel tárgyaltam telefonon

A miniszter elmondta, hogy kollégája „egy remek kezdeményezést ismertetett” vele, így gyorsan megállapodásra jutottak:

Azerbajdzsán nagymennyiségű zöld villamosenergiát fog előállítani, melyet egy tengeralatti vezetéken előbb Georgiába, onnan pedig Romániába fog eljuttatni. Szerdán pedig abban egyeztek meg, hogy Magyarország csatlakozik a nagyszabású tervhez,

ahhoz ugyanis, hogy a projekt uniós ámogatást kapjon, legalább két tagország részvétele szükséges. „Így hazánk felé szállíthatják tovább a zöld villamos áramot, melyet részben mi, magunk is felhasználhatunk, részben pedig tranzitútvonalként tudunk szolgálni” – fejtette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter szerint ez a beruházás reálisan három-négy év alatt valósulhat meg, létrejötte egyrészt nagy hozzájárulást jelentene energiaellátásunk biztosításához, hiszen egy teljesen új energiaforrásról lenne szó, másrészt pedig még közelebb vinne minket karbonsemlegességi céljaink eléréséhez.

„A megállapodás tervezetét hamarosan megkapjuk, és látván az érdekek egybeesését, biztosan gyorsan meg tudunk majd állapodni a részletekről” – írta.

Forrás: hirado.hu, MTI