Szerdától olthatnak a kínai vakcinával is

Fotó M1, Médiaklikk

Magyarországon is közösségben terjed a brit vírusmutáns, ezért több ember kerül kórházba, a védőoltásoknak még nagyobb szerepe van a védekezésben – jelentette ki György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője. A szakértő ezért arra kérte a lakosságot, hogy aki teheti, regisztráljon a védőoltásért, illetve azt is, hogy akinek a krónikus beteg, idős ismerőse még nem regisztrált, annak adjanak ehhez segítséget.

A héten átlépheti a nyolcszázezret a beoltottak száma

György István szerint az oltási adatokból látható, hogy Magyarország helyes döntést hozott, amikor az uniós beszerzésen kívül más országoktól is vásárolt vakcinákat. Megemlítette, hogy

AZ EDDIG ÉRKEZETT SINOPHARM-OLTÁSOKKAL A HÉTEN MÁR TOVÁBBI 275 EZER EMBERT TUDNAK BEOLTANI.

Megyénként néhány száz egészségügyi dolgozó maradhatott ki eddig a védőoltásokból – mondta György István. Hozzátette: aki szeretne, annak jeleznie kell a megyei kórházak felé az igényét, és az oltási munkacsoport biztosítani fogja a vakcinákat.

A heti oltási terv aktualitásairól is számot adott az államtitkár. Megemlítette, hogy a múlt heti oltáskampány eredményeképp

MÁR MINTEGY 457 EZREN KAPTÁK MEG ÖSSZESEN AZ OLTÁST, EBBŐL 207 EZREN MÁR A MÁSODIK ADAGOT IS.

Beszélt arról is, hogy a második oltási körben az idősotthonok és szociális otthonok kerültek sorra, de itt is lehetőség van arra, hogy aki eddig nem igényelte a vakcinát, az meggondolja magát, és pótlólag kérjen oltást. Az intézményvezetőknél kell jelezni az igényt. Eddig egyébként 88 ezer lakót oltottak be, közülük 77 ezren már a második oltást is megkapták.

György István részletezte továbbá, hogy ezzel párhuzamosan zajlik a legidősebbek és a 18–59 év közötti krónikus betegek immunizálása is, amit az AstraZeneca oltása tesz lehetővé. Várhatóan közel 42 ezer 60 év alatti krónikus beteg juthat hozzá a védettséghez ezzel a vakcinával.

Már szállítják a kínai vakcinákat a kormányhivatalokba

A hivatalos kormányzati tájékoztató oldal a napi esetszámok közlésekor megerősítette a hírt.

Hozzátette: következő napokban a kínai vakcinának köszönhetően nagy előrelépést tehetnek, ugyanis az autók megindultak a kormányhivatalokba, onnan pedig a háziorvosokhoz. Most először minden háziorvosnak jut védőoltás, a kínai védőoltásból praxisonként 55-öt kapnak a háziorvosok – tette hozzá György István. Az oltások megszervezéséhez kérik az önkormányzatok segítségét is.Szerinte

 A HÉTEN MÁR MEGHALADHATJA A 800 EZER FŐT A BEOLTOTTAK SZÁMA.

Nagy veszélyt jelent a brit mutáció

A Pfizer keddi szállítmánya 104 130 adag, ami feleennyi embert tehet védetté, és a frissen érkezett 100 ezer adag Szputnyikot is megvizsgálja az NNK kiszállítás előtt – jelentette be Müller Cecília országos tiszti főorvos, miután ismertette a járvány aktuális terjedésével kapcsolatos nemzetközi és magyar adatokat is.

A Pfizer vakcináját a kórházi oltópontokon fogják felhasználni, a regisztrált legidősebbeket várják majd ide, oltópontonként 10-10 embert. György István egyébként arra kért mindenkit, hogy a megadott időpontokra pontosan érkezzenek, lehetőleg ne előbb másfél órával, és ne is később, ugyanis ez nagyobb tömeget okozhat.

Magyarországról szólva a tisztit főorvos elmondta, a 2. járványhullám lefelé menő tendenciáját megszakította a 3. szakasz kezdete, így nem tudott visszatérni a fertőzöttek száma arra a kezdeti szakaszra, amelyről a 2. hullám indult, így egy magasabb szintről indulunk neki a 3. hullámnak. Ezért jelentős mértékben múlik rajtunk is, hogy milyen lesz a járvány 3. hullámának dinamikája.

A közösségi terjedési szakaszban lévő, kifejezetten virulens brit variáns miatt arra külön felhívta a figyelmet, hogy

MOST SOKKAL VESZÉLYESEBB A TÜNETMENTES FERTŐZÉS LEHETŐSÉGE, SOKKAL TÖBB EMBERNEK TUDJA BÁRKI ÉSZREVÉTLEN TOVÁBBADNI.

Ezért különösen fontos továbbra is az egyéni járványvédelmi óvintézkedések betartása – tette hozzá a tiszti főorvos. Arra kért, hogy ha valaki tüneteket észlel magán, azokat vegye ugyanolyan komolyan, mint a járvány kezdetén.

Azt is kérte az országos tisztifőorvos, hogy ha valakinél felmerül a kornavírus-fertőzés gyanúja, konzultáljon telefonon háziorvosával, és a háziorvos gondoskodni fog a mintavétel elvégzéséről. Megjegyezte,

SOKSZOR NAGYON ENYHÉK LEHETNEK A TÜNETEK, GYERMEKEKNÉL TÖBBSZÖR EMLÍTIK A HASMENÉST IS.

Müller Cecília szerint azok is szigorúan tartsák be a karanténszabályokat, akiknél enyhe lefolyású a fertőzés.

Az országos tiszti főorvos az egyéni felelősség témakörében hangsúlyozta a védőoltások felvételét is. A világhálón keringő hírekről azt mondta, mindenki hallgasson a házorvosára, és ne érezzen félelmet senki a védőoltás felvételével kapcsolatban.

AZOKNAK, AKIK MÉG VÁRNÁNAK AZ OLTAKOZÁSSAL – A KIVÁRÓKNAK – AZT MONDTA, HOGY NEM ÉRTI, MIRE VÁRNAK, HISZEN MINÉL TOVÁBB HALOGATJÁK, ANNÁL TOVÁBB TART A JÁRVÁNY.

Beszélt arról is, hogy a poszt-Covid-szindróma több szervet is érinthet, és hosszan tartó betegséghez vezethet.

„Hogyha megszólíttatnak, akkor éljenek a védőoltás lehetőségével” – szólított fel, majd mondott még néhány gondolatot a Sinopharm-vakcináról, amely biztonságos, hatásos, és 18 év felett bárkinek adható. A tiszti főorvos elmondta azt is, hogy akit korábban a szállítmányok elakadása miatt nem sikerült beoltani, most az is kaphat védőoltást. Bízik benne, hogy hogy a háziorvosok szívesen oltanak majd az AstraZenecával is.

Újságírói kérdésre az országos tiszti főorvos beszámolt arról is, hogy már kapta el olyan ember is a vírust, akit beoltottak valamilyen vakcinával. Müller Cecília kiemelte, hogy bár a vakcinák meglehetősen jó hatásfokúak, mégis vannak olyan emberek, akik nem válaszoló, azaz non-responder egyének, és nem termelnek kellő mennyiségű ellenanyagot annak ellenére sem, hogy megkapták az oltóanyagot. Az országos tiszti főorvos azt mondta, ők azok, akiket a nyájimmunitás meg fog védeni.

Arra a felvetésre, hogy az AstraZeneca hatásosabb lehet, ha később adják be, úgy reagált: számos közlemény jelenik meg az oltóanyagokkal kapcsolatban folyamatosan, hiszen a tudás egyre bővül. A szóban forgó közlemény lényege, hogy az AstraZeneca azt közölte, hogy ha az oltóanyag második adagját hat hét után adják be, erőteljesebb immunválaszt tudnak kiváltani vele. Müller Cecília azt mondta, hogy a kérdéssel már az operatív törzs is foglalkozik.

Ismét kocsmákat zártak be fél évre

Kiss Róbert alezredes a sajtótájékoztatón ismertette, hogy

  • Az elmúlt 24 órában maszkviselés kötelezettségének elmulasztása miatt 137 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, így a járványügyi készültség kezdete óta eddig 26 134 intézkedést hajtottak végre.
  • Közülük a hatóságok 98 személlyel szemben intézkedtek amiatt, hogy a tízezer főnél nagyobb települések közterületein megszegték a maszkviselési kötelezettséget. 22 személyt figyelmeztettek, 43 személyt megbírságoltak, 33 személlyel szemben feljelentést tettek.
  • Közlekedési eszközökön és várakozóhelyeken 12, üzletekben és bevásárlóközpontokban 27 személlyel szemben intézkedtek a járványvédelmi szabályok megszegése miatt.
  • Az üzletek nyitvatartására vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig összesen 834 ilyen esetben kellett eljárniuk a hatóságoknak tavaly november óta. Ebből az üzemeltető, illetve a tulajdonos felelőssége 214 esetben volt megállapítható.
  • Az elmúlt 24 órában a vendéglátóhelyeken, üzletekben való tartózkodás tilalmának megszegése miatt 3 személlyel szemben kellett intézkedniük. Ez idáig a január 30 óta életbe lépett szabályokat 55-en szegték meg.
  • Hétfőn két alkalommal kellett bezárni üzleteket. Acsa községben egy sörözőben találtak az üzemeltetőn kívül egy személyt az üzletben, aki nem viselt maszkot és szeszes italt fogyasztott a helyszínen. Vele szemben helyszíni bírságot alkalmaztak, a sörözőt pedig hat hónapra bezárták.
  • A másik intézkedés Kengyelen történt, itt szintén egy vendéglátóipari egységet ellenőriztek. Ebben a létesítményben is egy ember fogyasztott szeszes italt, ezért ezt a helyet is bezárták hat hónapra.
  • 359 embert marasztaltak el a kijárási és a közterületi gyülekezési tilalmak megszegése miatt. Így eddig összesen 41 667 esetben intézkedtek a rendőrök.
  • A külföldiekre vonatkozó tranzitszabályok megsértése miatt a kijelölt közlekedési korridorokon 51 esetben intézkedtek rendőrök a hétvégén, összesen 12 300 esetben kellett eljárniuk.
  • A házi karanténban lévő személyekkel szemben 11 092 helyszíni ellenőrzést végeztek az elmúlt 24 órában. Tegnap 5238 házi karantént rendeltek el, így jelenleg összesen 26 549-en vannak karanténban. 2675-en használják közülük az online ellenőrzésre kifejlesztett mobilalkalmazást.

Forrás: index.hu, Farkasa