Szerdai adatközlés szerint 6 057 367 embert oltottak be Magyarországon

koronavírus.gov.hu

Eddig 6 057 367 embert oltottak be, közülük 5 808 536-an a második, 2 043 213-an pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták – tájékoztatott a koronavirus.gov.hu szerdán.

Kiemelték: egész héten tart az oltási akcióhét; hétfőn és kedden majdnem 256 ezer oltást adtak be, több mint 32 ezer
ember jelent meg az oltópontokon az első oltásért és 209 ezren a megerősítő harmadik oltást is megkapták. A hétfőn kezdődött oltási akcióhétre a Semmelweis Egyetemen is bővítették az oltópontok számát – mondta Szabó Attila, az egyetem klinikai rektorhelyettese a közmédiának.

Hozzátette: az akcióhét első napján 4400-an kaptak oltást az egyetemen, és kedden is csaknem négyezren. Nyolcvan
százalékuk harmadik oltásra érkezett, tíz-tizenegy százalékuk az első és a második dózisra – ismertette. Soha nem volt annyira szükség a koronavírus elleni védőoltásra, mint most, hiszen versenyt futunk az idővel – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az M1 televíziós csatornán. A negyedik járványhullám felfutó szakaszában vagyunk, a fertőzöttek száma napról napra emelkedik és nő a kórházba kerülők száma is, ezért fontos az oltások felvétele, hiszen legalább két hétnek kell eltelnie, hogy a vakcina kifejtse hatását. A vírus örökítőanyagának szennyvízben mért értékeiről elmondta: azok magas szinten stagnálnak, de a stagnálás azt mutatja, hogy egy-két hét múlva a járványhullám tetőzhet Magyarországon. A koronavirus.gov.hu honlapon arról tájékoztattak: az eddig érkezett 28 millió adag vakcinából 14 millió adagot adtak be első, második és harmadik oltásra. Jelenleg több mint 10 millió adag vakcina áll még rendelkezésre.Magyarországra a héten újabb, majdnem 240 ezer adag PfizerBioNTech-vakcina érkezett. A Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. tájékoztatása szerint a két vállalat által fejlesztett oltóanyagból így már mintegy 11 millió érkezett az országba.

koronavirus.gov.hu