Szerb elnök: még semmit nem írtunk alá

Fotó Marko Djurica, Reuters

Szerbia még nem írta alá az úgynevezett francia-német javaslatot, amely a Belgrád és Pristina közötti helyzetet rendezné, a tárgyalásokat még folytatni kell – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtökön Belgrádban a parlament rendkívüli ülésén, amelynek témája a koszovói helyzet rendezése volt.

A szerb államfő arról beszélt, hogy Koszovóval voltaképpen hatszáz éve, a rigómezei csata óta rendezetlen a helyzet, az utóbbi időszakban azonban több incidensre is sor került. Emlékeztetett arra, hogy Koszovó egyoldalúan döntött arról, hogy 2008-ban elszakad Szerbiától, Belgrád azonban ezt nem fogja soha elfogadni.

A két fél 2013-ban írta alá a kapcsolat rendezését célzó brüsszeli megállapodást, annak legfontosabb pontját, a koszovói szerb önkormányzatok közösségének a megalakítását azonban Pristina azóta sem hajlandó végrehajtani – emlékeztetett Aleksandar Vucic. Közölte, hogy ez a közösség nagyobb autonómiát biztosítana a Koszovó északi részén élő szerbeknek, amire azért lenne szükség, mert az utóbbi években számos alkalommal vált bizonytalanná a helyzetük a pristinai hatalom döntései miatt, ezért szervezett önkormányzatiságra van szükség ahhoz, hogy saját maguk alakíthassák az életüket.

Aleksandar Vucic szerint a Belgrád és Pristina közötti kapcsolat rendezése a világban folyó változások miatt vált sürgetővé. Most voltaképpen „egy harmadik világháború” folyik, és a másként gondolkodókat nehezen fogadják el. Az európai országok közül egyedül Szerbia nem csatlakozott az Oroszország elleni európai szankciókhoz.

A szerb köztársasági elnök közölte, hogy az úgynevezett francia-német megoldási javaslat pontjai még mindig titkosak, azt azonban elmondta, hogy a javaslat negyedik pontja nagyon nehezen elfogadható Szerbia számára, mert arról szól, hogy az ország nem akadályozhatja a jövőben Koszovó nemzetközi szervezetekbe történő felvételét. Ezzel pedig Koszovó az ENSZ, a NATO, az Európai Unió vagy bármely más szervezet tagjává válhat.

Forrás: MTI, demokrata.hu