Szépen hízik a hadiipar az orosz-ukrán háborún

Fotó depositphotos.com

Sok szó esik az orosz-ukrán háborúról, annál kevesebb viszont a két félnek fegyvereket szállító, közel 500 milliárd dolláros védelmi iparról, és az ebből származó jelentős profitról. A fegyvergyártók megrendelései a közvetlen háborús szállításokon túl is nagyon felpörögtek. Fegyverkezni kezdett a világ. A jelenlegi helyzettel a magyar hadiipar is jól járhat.

Megváltozott a nemzetközi környezet

Európában a Szovjetunió szétesése után folyamatosan csökkenni kezdtek a katonai kiadások. A legtöbb nyugati ország úgy vélte elegendő a NATO tagság az önvédelem biztosításához és nem gondolkoztak komoly fejlesztésekben. A nehézfegyverzetet, a harckocsikat, a tüzérséget rendszerint háttérbe szorították. A katonai beszerzések gyakran csak a meglévő képességek fenntartására szolgáltak, vagy még arra sem. Ha valamilyen fejlesztés történt az leginkább a különböző missziókban való hatékony részvételt segítette, így például az MRAP-k piaca pörgött, de sok más képességre kevesebbet fordítottak. Nem gondolkoztak az államok abban, hogy hagyományos, konvencionális háborúban is meg kell tudniuk védeni magukat. Az elmúlt években azonban nagyot változott a világ, a február 24-e óta eltelt utóbbi pár hónap eseményei pedig gyökeresen megváltoztatták az országok hozzáállását a saját haderejükhöz. 

Rengeteg fegyvert szállítanak Ukrajnának

Nemrég az EU bejelentette, hogy 450 millió euró értékben vásárol és szállít fegyvereket Ukrajnának, míg az USA csak az idén 350 millió dolláros katonai segélyt ígért a több mint 90 tonna katonai szállítmányon és 650 millió dolláron felül.

Forrás: novekdes.hu

https://novekedes.hu/elemzesek/szepen-hizik-a-hadiipar-az-orosz-ukran-haborun