Szenzációs eljárás: rothadt zöldségekből napelem

Fotó: ostermelo.com

Ez óriási megtakarítást eredményezhet a napenergia hasznosításában.

Carvey Maigue, a manilai Mapua Egyetem hallgatója egy nagyon érdekes, sőt szenzációsnak tekinthető eljárást fedezett fel, amelynek révén a rothadt zöldségek alapján gyártott lemezek kiválóan alkalmasak lehetnek a napelemek fedőlapjainak készítéséhez – olvashatjuk az esquiremag.ph angol nyelvű hírportálon.

Az ilyen lemezek ugyanis teljesen sajátos módon képesek átereszteni, illetve befogadni a szórt fényt, és így lehetővé teszik az abból előállított energiának a hagyományosan alkalmazott lemezeknél hatékonyabb és hosszabb ideig tartó tárolását. Amikor a Nap rásüt a lemezre, a részecskék látható fényt bocsátanak ki.

A folyamat meglehetősen bonyolult, áttekintése és megértése komoly szakmai ismereteket igényel. Egyik lényeges eleme, hogy annak során a lumineszkáló részecskék abszorbeálják a nagy energiájú részecskéket, és látható fényként vezetik vissza azokat.

Maga a zöldséghulladék felhasználási lehetősége is komoly eredményt képvisel, még fontosabb azonban az, hogy ha ezt a találmányt világszerte sikerül elterjeszteni, az óriási megtakarítást eredményezhet a napenergia hasznosításában. Az AuREUS-nak nevezett rendszer beépíthető ablakokba, illetve épületfalakba, és létrejötte az Északi Fényhez hasonlítható.

Forrás: agroinform.hu, Tóth Endre